Pénteken eljutnak a Biden hivatali ideje alatt beadott 100 milliomodik oltásig az USA-ban

Hetekkel a tervezett időpont előtt teljesül az ígéret, annak ellenére, hogy a téli viharok is hátráltatták az oltási műveleteket.

2021. március 19., 05:40

Szerző:

"Büszkén jelentem be, hivatalba lépésem 58. napjára elérjük azt a célomat, hogy 100 millió oltást adjunk be amerikai társainknak" - fogalmazott Biden. "Ettől a 100 millió oltástól emberek millióinak változott meg az élete" - tette hozzá. Az elnök a mostani adatot még csak a kezdetnek nevezte. "Nem állunk meg, amíg nem győzzük le ezt a járványt" - mondta.

Joe Biden január 20-i hivatalba lépése óta többször hangoztatta: egyik kiemelt célja, hogy elnöksége első 100 napjában 100 millió oltást adjanak be az amerikaiaknak. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban összesen 115 730 730 dózis vakcinát adtak be azóta, hogy decemberben engedélyezték a védőoltás sürgősségi felhasználását. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a kabinet fennállásának 100. napjára az ország a 200 millió beadott oltást is eléri.

"Ez most az optimizmus, de nem a pihenés ideje. Szükségem van minden amerikaira, hogy kivegye a maga részét" - fogalmazott. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző koronavírus-variánsok - amelyek fertőzőbbek az eredeti vírusnál - egyre gyorsabban terjednek. "Az oltás a legjobb, amit tehetünk, hogy visszavágjunk ezeknek a változatoknak" - fűzte hozzá. Az elnök azt is mondta, hogy a napi 1 millió oltástól, amelyet decemberben megígért, még mielőtt letette volna a hivatali esküjét, eljutottak a napi 2,5 millióig, amivel jelentősen megelőzik a világ többi részét.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)