Ekkora lehet Ferenc pápa vagyona: autók, ingatlanok és milliós fizetés

Ferenc pápa igyekszik szerényen élni, rengeteg pénzt szán karitatív célokra, de még így is több millió dolláros vagyonnal rendelkezik.

2024. január 21., 13:32

Szerző:

A németországi Limburg püspökéről, Tebartz-van Elstről nemrég kiderült, hogy 43 millió dollárból újította fel az otthonát, az ingatlan ablakkereteit is bronzból készíttette el. Amikor kiderült a hatalmas költekezés, Ferenc pápa elmozdította a hivatalából, pontosabban a luxuspüspök lemondott, amit a pápa elfogadott. A növekedés.hu cikke szerint ezzel a cselekedettel az egyházfő egyértelművé tette, hogy nem nézi jó szemmel a keresztény vezetők dőzsölését. 

„Szeretnék egy olyan egyházat, amely szegény és a szegényekért van" – nyilatkozta, majd hozzátette, megszakad a szíve, amikor papokat és apácákat lát, akik a legújabb kiadású autókat vezetik.

Adódik a kérdés, hogy vajon mennyit keresnek az egyházi személyek és köztük is mekkora jövedelemre tesz szert maga a pápa, akinek egyébként minden költségét a Vatikán állja? A hivatalos adatok szerint Ferenc pápa havi 11 millió forint körüli összeg, ám Őszentsége a vatikáni források szerint egy fillért se tart meg ebből. A teljes összeget eladományozza, részben magának az egyháznak.

A rezsin kívül egyéb kiadásokat is fedez az egyház, ha a pápáról van szó. II. János Pál például szeretett sportolni, ezért nem sokkal a felszentelése után Castel Gandolfóban a pápák nyári rezidenciájában egy úszómedencét építtetett. Mindemellett évszázadok óta létezik egy Péterfillér nevű keret is. Ez azokból az adományokból áll, amelyet a katolikus hívők a pápának ajánlanak fel. Viszont a Péterfilléreket a Szentszék karitatív célokra használja.

Az elnevezés azonban csalóka, hiszen nem fillérekről van szó, 2006-ban az így befolyt összeg 102 millió dollár volt, ebből a magyarországi adományok 42,3 millió forintot tettek ki.

Ferenc pápa átláthatóbbá tette az egyház finanszírozását

 

A pápának öt autója van, ami szintén a saját vagyonát képezi. Az egyházfő jelenleg a Vatikánban él és a valaha élt egyik legelfogadóbb pápaként ismert.

A birtokában lévő ingatlanok ellenére Ferenc pápa nettó vagyona meg sem közelíti azt a vagyont, amekkorát a korábbi pápák a tisztségük ideje alatt felhalmoztak maguknak. 

Nem titok, évszázadokig rejtve maradt, hogy az egyház mire és mennyit költ, de Ferenc pápa (még 2013-ban), miután elfoglalta Szent Péter trónját átfogó reformokat hajtott végre. Így már köztudott az is, hogy a pápai cím tulajdonosához több ingatlan és ingóság is tartozik. Ezeknek az összértékét rendszerint 16-25 millió dollár közé szokták tenni. 

Ferenc pápához többek közt egy villa is tartozik, amely az olaszországi Frascatiban található. Ennek az ingatlannak az értéke nagyjávból 1,7 milliárd forintot tesz ki. A mutatós mesébe illő ház a legdrágább a pápa összes ingatlana közül. Emellett az egyházfőnek egy kétszobás lakása is van a Vatikánban, amely elsődleges lakóhelyéül szolgál. Ezen túl még vannak házai többek között Umbriában, Toszkánában, Szicíliában és Rómában is.

(Kép: Novák Katalin és Ferenc pápa a Vatikánban 2023. augusztus 25-én. Fotó: Vatican News Facebook-oldala)