Offshore, haverok, politika: Babistól Putyinig, Magyarországtól Jordániáig dagad a Pandora-botrány

A világ számos vezetője tagadja, hogy vétett volna, miután az offshore cégek pénzügyi dokumentumai kiszivárogtak.

2021. október 5., 09:12

Szerző:

A Pandora-iratoknak nevezett, 12 millió fájl a történelem legnagyobb ilyen jellegű kiszivárgása. Az adatokat a washingtoni Nemzetközi Oknyomozó Újságírók Konzorciuma (ICIJ) szerezte meg, amely több, mint 140 médiaszervezettel együtt dolgozik az eddigi legnagyobb globális vizsgálaton. A Pandora-iratok közel 12 millió dokumentum és akta kiszivárgása, amely a világ vezetőinek, politikusainak és milliárdosainak titkos vagyonát és ügyleteit tárja fel – írja a BBC.

117 ország több mint 600 újságírója vizsgálta meg a világ legbefolyásosabb embereinek rejtett vagyonát, köztük olyan politikusokkal, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Abdullah bin Al-Husszein jordániai király, Andrej Babis cseh miniszterelnök, illetve a mintegy 35 jelenlegi és korábbi vezető, akiket szintén az aktákhoz kapcsolnak. Az ügy kapcsán a magyar nevek sem maradhattak ki. 

Mint arról már korábban beszámoltunk:

az ügy kapcsán felkerültek a listára olyan magyar állampolgárok neve is, mint például Simicska Lajos volt jobbkeze, egyben Orbánék családi barátja, Nyerges Zsolt vagy például Kertész Balázs, aki Rogán Antal volt intézője és Jászai Gellért,  Mészáros Lőrinc cégeinek egyik volt intézője.

A jordániai királyi palota szerint „nem szokatlan és nem helytelen”, hogy Abdullah királynak külföldön van ingatlana. A kiszivárgott dokumentumok szerint a vezető 1999-es hatalomra kerülése óta titokban több mint 70 millió fontot (100 millió dollárt) költött egy ingatlanbirodalomra az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A cseh miniszterelnök, Andrej Babis pedig egy Twitter bejegyzésben kijelentette, hogy a vádak nyilvánosságra hozatala a választások befolyásolására tett kísérlet és ragaszkodott ahhoz, hogy „soha nem tett semmi rosszat vagy törvénytelent”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője eközben megkérdőjelezte a „megalapozatlan” információk megbízhatóságát, miután azok részletesen bemutatták a Putyin elnökhöz és belső körének tagjaihoz köthető rejtett vagyonokat. „Egyelőre csak az nem világos, hogy mi ez az információ, és miről szól” – mondta az újságíróknak Peszkov, majd hottátette: „Nem láttunk benne Putyin belső körének rejtett vagyonát”. A jordániai királyi palota szerint pedig „nem szokatlan és nem helytelen”, hogy Abdullah királynak külföldön van ingatlana.

A kiszivárgott dokumentumok szerint a vezető 1999-es hatalomra kerülése óta titokban több mint 70 millió fontot (100 millió dollárt) költött egy ingatlanbirodalomra az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

A kiszivárgással összefüggésbe hozható más vezetők: Andrej Babis cseh miniszterelnök, aki állítólag nem jelentett be egy offshore befektetési társaságot, amelyből két dél-franciaországi villát vásárolt 12 millió fontért. Uhuru Kenyatta kenyai elnök, akit családja hat tagjával együtt 13 offshore céggel hoztak kapcsolatba. Sebastián Piñera chilei elnök, milliárdos üzletember, akit azzal vádolnak, hogy egy környezetvédelmi szempontból érzékeny területen lévő réz- és vasbányát adott el egy gyermekkori barátjának, amint azt a spanyol El Pais újság részletesen bemutatta. Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök, akinek családja és közeli munkatársai állítólag titokban több mint 400 millió font értékű ingatlanügyletekben vettek részt az Egyesült Királyságban. 

 

(Kiemelt kép: a kép a Pandora Papers logóját mutatja a nyugat-franciaországi Lavau-sur-Loire-ban, 2021. október 4-én. Oroszország október 4-én "megalapozatlan állításként" utasította el a Pandora-iratokban kiszivárgott leleplezéseket. A "Pandora-iratok" nyomozásban olyan médiumok mintegy 600 újságírója vett részt, mint a The Washington Post, a BBC és a The Guardian. Fotó: LOIC VENANCE / AFP.)