Akár menekültstátuszt is kaphatnak a palesztinok az Unióban

A menekültstátuszt kérelmező palesztinok hivatkozhatnak arra, hogy a Gázában uralkodó általános életkörülményekre tekintettel az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) védelme „megszűnt” – ismertette álláspontját Nicholas Emiliou, az Európai Unió luxemburgi székhelyű Bíróságának főtanácsnoka csütörtökön.

2024. január 11., 13:25

Szerző:

Egy uniós irányelv értelmében az UNRWA-nál regisztrált palesztin származású hontalan személyek nem kaphatnak menekültstátuszt az EU-ban. Ez a kizárás azonban már nem érvényes, ha az UNWRA védelme vagy segítségnyújtása „megszűnt” – olvasható a testület által kiadott indítványban.

Az ügy előzménye, hogy két palesztin származású hontalan személy, aki korábban a Gázai övezetben élt, és az UNWRA nyilvántartásában szerepelt, tavaly augusztusban menekültstátuszéért folyamodott Bulgáriában, kérelmüket azonban elutasították a bolgár hatóságok. Ezt követően a szófiai közigazgatási bíróság az EU bíróságához fordult a szóban forgó uniós irányelv értelmezésével kapcsolatban.

Emiliou főtanácsnok indítványában emlékeztet arra, hogy az UNRWA védelmének vagy segítségnyújtásának megszűnése nemcsak akkor következik be, ha az ügynökség munkája befejeződik, hanem akkor is, ha az érintett személyeket akaratukon kívül kényszerítettek arra, hogy elhagyják az UNRWA működési területét.

A Gázai övezetben élők esetében – ahol az életkörülmények gyorsan változnak, különösen a tavaly október 7. óta tartó események óta – a nemzeti hatóságoknak pontos és naprakész információkkal kell rendelkezniük az ott jelenleg uralkodó általános helyzetről – hívta fel a figyelmet a főtanácsnok.

Álláspontja szerint nem zárható ki, hogy az UNRWA működési területének egy részén – jelen esetben a Gázai övezetben – fennáll annak a jelentős kockázata, hogy az oda visszaküldött személy olyan helyzetbe kerül, amelyben nem tudja kielégíteni a legalapvetőbb szükségleteit. Ilyen helyzetben – amikor az általános életkörülmények ennyire méltatlanok – a menedékkérőtől nem követelhető meg, hogy egyénre szabottan bizonyítsa különösen kiszolgáltatott helyzetét.

A főtanácsnok véleménye nem köti az uniós bíróságot, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy döntéshozatalkor a testület gyakran azonos álláspontra helyezkedik a főtanácsnokkal.

(Kiemelt kép: egy palesztin fiatalember egy lerombolt ház romjain ül, miközben a Gázai övezet déli részén, a Rafah menekülttáborban végrehajtott izraeli katonai csapást követően egy lerombolt ház romjain ül 2023. október 15-én, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport között zajló harcok közepette. Fotó: MOHAMMED ABED / AFP)

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

2024. május 19., 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.