Ferenc pápa: „Testvéreim, álljatok le! Álljatok le!”

A humanitárius segítség célba juttatását és a túszok szabadon engedését kérte Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, amelyben a gázai területen légi támadásban eltalált anglikán kórházról és a görög-ortodox plébániáról is szólt.

2023. október 22., 14:37

Szerző:

Ferenc pápa ismételten a harcok azonnali leállítását sürgette

 

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy nagy aggodalmat és fájdalmat érez az Izraelben és palesztin területen zajló események miatt. Hozzátette: imájával közel van minden szenvedőhöz, a túszokhoz, a sebesültekhez, az áldozatokhoz és családtagjaikhoz.

Megemlítette a Gázában kialakult súlyos humanitárius helyzetet, és fájdalmát fejezte ki az utóbbi napokban felrobbantott al-Ahli kórház miatt, amelyet az anglikán egyház tartott fenn, valamint a Szent Porfürosz görög ortodox templom miatt, amely szintén légicsapásban rongálódott meg.

„Megismétlem felhívásomat annak érdekében, hogy nyíljanak folyosók, a humanitárius segítség továbbra is célba tudjon érni, és engedjék szabadon a túszokat” 

– mondta Ferenc pápa.

Sokszor hangoztatott nézetet ismételte meg, miszerint a világban dúló összes háború vereségnek számít, az emberi testvériség elpusztításának.

„Testvéreim, álljatok le! Álljatok le!” 

– hangoztatta a katolikus egyházfő.

A pápa emlékeztetett, hogy október 27-re imanapot hirdetett meg, amelynek estéjén a Szent Péter téren a világbékéért fognak imádkozni.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa megáldja a tömeget a Szent Péter térre néző apostoli palota ablakából a heti Angelus ima közben a Vatikánban 2023. október 22-én. Andreas SOLARO / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.