Megöltek egy katonát a gyermekbénulás elleni kampány során

Pakisztánban megöltek egy katonát a járványos gyermekbénulás elleni kampány során, egy társát pedig megsebesítették fegyveres támadók – közölte a helyi rendőrség szerdán.

2023. május 31., 19:44

Szerző:

Az incidens Pakisztán északnyugati részén, a forrongó Hiber-Pakhtunkva tartományban történt, ahol jelenleg egy állami oltási kampány keretében mintegy 100 ezer egészségügyi segítő házról házra jár a vakcinákkal.

Az oltási kampányokat nagyban hátráltatja, hogy a szélsőségesek azt a tévhitet terjesztik, a vakcina meddőséget okoz az immunizált gyerekeknél. Januárban például az oltási kampány biztosítását végző öt rendőr sebesült meg, amikor fegyveresek támadtak rájuk.

A pakisztáni egészségügyi minisztérium szerint 2012 óta több mint 60 ember vesztette életét hasonló támadásokban.

Pakisztán azon kevés országok egyike, ahol a járványos gyermekbénulás még elő-előfordul. Bár 2021-ben mindössze egyetlen esetet jelentettek a dél-ázsiai országból, tavaly ismét emelkedni kezdett a fertőzöttek száma.

A járványos gyermekbénulás egy vírusos megbetegedés, amely a központi idegrendszert támadja meg. A múltban a gyermekhalálozások, az akut lebénulás és az egész életen át tartó rokkantság egyik fő okozója volt.

(Kiemelt kép: illusztráció. Egy katona áll őrt a 2022. május 17-i pakisztáni Karacsiban történt hétfő esti bombarobbanás körülhatárolt helyének közelében. A robbantásban legalább egy ember meghalt és 12-en megsérültek. Fotó: Sabir Mazhar / Anadolu Ügynökség via AFP)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Tegnap 21:16

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Tegnap 21:07

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.