A Szabadságpárt nyerte az osztrák választásokat - Orbán már gratulált

Története során először nyert szövetségi parlamenti választást a Szabadságpárt, önállóan ugyanakkor nem tudnak kormányt alakítani.

2024. szeptember 30., 10:27

Szerző:

A szavazatok 97,4 százalékának megszámolása után közel hivatalosnak tekinthető, hogy a Szabadságpárt nyerte az ausztriai választást. 

A hivatalos eredmény nagyjából ugyanaz, mint az exit poll volt, de valamivel kisebb szabadságpárti győzelem lett a vége – írja a 24.hu.

A Szabadságpárt a szavazatok 28,8 százalékát,
Az Osztrák Néppárt a 26,3 százalékát,
A szociáldemokraták a 21,1 százalékát,
A liberális Neos 9,2 százalékát,
A Zöldek pedig 8,3 százalékát szerezték meg.
A kommunisták és a Sörpárt nem jutott be.
A részvétel 77,9 százalékos volt.

Ugyanakkor a Szabadságpárt önállóan nem tud kormányt alakítani, és nehéz lehet az alkudozás. A szavazatok nagy részét olyan pártokra adták le, akik előre kijelentették, nem kötnek koalíciót a pártot vezető Herbert Kickllel.

Kickllel nem, Szabadságpárt jöhet?

A párt egyedül csak akkor tudna kormányra kerülni, ha az ÖVP összeállna vele, ami nem lenne precedens nélküli, elvégre a két párt már több ízben is kormányzott közösen. Azonban az ÖVP listavezetője, a jelenlegi kancellár Karl Nehammer már előre jelezte: Kickl számára nincs hely egy kormányban – írja az Index.hu.

Így Kickl győzelme épp a vesztét is jelentheti: a pártelnök már előre kijelentette, az FPÖ csak akkor kormányoz, ha ő lesz a kancellár, így a szélsőjobboldali pártvezér nem tervezi azt, mint elődje, a pártot a mainstreambe repítő Jörg Haider, aki a 2000-es választásokon jobb eredményei ellenére átadta a kancellári posztot a választáson harmadik helyezést elérő ÖVP-nek és Wolfgang Schüsselnek.

A Németországban tűzfalnak nevezett politikai karantén ugyanakkor Németországgal ellentétben nem az FPÖ, hanem csupán Kickl számára áll fenn. Karl Nehammer ugyanis előre jelezte, hogy ő szélsőségesnek tartja mind Kicklt, mind pedig az SPÖ kancellárjelöltjét, a párt marxista szárnyához tartozó Andreas Bablert, amivel Nehammer finoman jelezte, az ÖVP csak abban az esetben áll össze az FPÖ-vel, ha Kicklt háttérbe állítják.

Ennek oka csak részben az, hogy Kickl nézeteit az ÖVP-n belül szélsőségesnek tartják. Kickl 2019-ben belügyminiszterként sokat tett azért, hogy az akkori FPÖ-pártvezér, HC Strache Ibiza-botránya után összeessen a Sebastian Kurz vezette ÖVP–FPÖ-kormány, mivel Kickl nem volt hajlandó átadni belügyminiszteri posztját az ÖVP-nek, ami magával rántotta az egész kormányt.

A győzelem miatt azonban valószínűtlen, hogy eltávolítanák Kicklt az FPÖ éléről.

Ezért a történelmi sikerért már Orbán Viktor magyar miniszterelnök is gratulált, aki épp Kickllel közösen alapította meg a Patrióták Európáért képviselőcsoportot az Európai Parlamentben.

(Kiemelt kép: Herbert Kickl, a Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. Askin Kiyagan / Anadolu/AFP)