AfD: már Németországban is megállíthatatlan a szélsőjobb

A második világháború óta először nyert német tartományi választáson szélsőjobboldali párt. Az AfD ráadásul a Fidesszel is szimpatizál.

2024. szeptember 2., 14:26

Szerző:

A második világháború óta először vált a legnagyobb erővé egy német tartományi parlamentben egy szélsőjobboldali párt (Alternatíva Németországért, AfD), miközben egy új baloldali populista erő (Sahra Wagenknecht Szövetség, BSW) is „megvetette lábát az ország politikai palettáján” – írja cikkében a Guardian. A lap szerint az előzetes eredmények Türingiában azt mutatják, hogy az AfD a szavazatok 32,8 százalékával győzött, míg Szászországban 30,6 százalékkal lett második.

Olaf Scholz német kancellár az eredmények kapcsán az SPD képviselőjeként elmondta, azok „keserűek” és aggasztóak, egyúttal felszólította a tartományok többségi pártjait, hogy a szélsőjobboldali szélsőségesek nélkül alakítsanak kormányt. A politikus hozzátette: 

„Németországnak nem szabad ehhez hozzászoknia. Az AfD kárt okoz az országnak, gyengíti a gazdaságot, megosztja a társadalmat és tönkreteszi az ország jó hírnevét.”

Mindeközben az AfD társelnöke, Alice Weidel történelmi sikernek vélte az eredményeket. Elmondta, a párt 11 éves fennállása óta tavaly szerezte meg az első polgármesteri és önkormányzati tisztségeket, de tartományi kormányba még nem került be. Kérdés, hogy most mi lesz, a demokratikus pártok ugyanis megfogadták, hogy velük nem kötnek koalíciót.

A várható eredményt hónapok óta előre jelezték, a centrista pártok azonban képtelenek voltak a trend megfordítására. A részvételi arány mindkét tartományban magas, 74 százalék körül volt.

Tiltakozások az AfD ellen

Hogy az AfD jelentősen meg tudott erősödni, az érdekes abból a szempontból, hogy év elején még a párt korántsem volt ereje teljében. Legalábbis a német nagyvárosok utcáira tömegek vonultak ki, hogy tiltakozzanak az AfD és annak idegenellenes álláspontja ellen.

Mint arról korábban beszámoltunk, az AfD egyik kiemelt célja az Európai Unió feloszlatása, amelyben Orbán Viktor magyar miniszterelnökre is számítanak. Az AfD a tavaly július 29-i pártértekezleten ratifikálandó uniós választási programjavaslatában a „fölényes EU” „ellenőrzött feloszlatását” szorgalmazta.

„Európa újraindítását követeljük, hogy kihasználhassuk a nemzetállamokban rejlő lehetőségeket, és újjáépíthessük a hidat kelet felé”

– mondta Chrupalla, az AfD társvezetője az EURACTIV-nek. „Németország számára központi jelentőségű a közép-európai együttműködés Magyarországgal és Ausztriával” – mondta Chrupalla, hozzátéve, hogy Orbán „már most megmutatja, hogyan valósítható meg az érdekalapú politika Európában”. 

(Kiemelt képünkön Björn Höcke, az AfD thüringiai tartományi szóvivője és frakcióvezetője. Forrás: Heiko Rebsch/dpa
Heiko Rebsch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.