A német szélsőjobb EP-listavezetője társulna a Fidesszel és a Mi Hazánkkal is

A németországi szélsőjobboldali Maximilian Krah, az AfD  EP-listavezetője „nem dobná ki a Fideszt az ágyából”. 

2023. szeptember 19., 13:32

Szerző:

A Gulyáságyú Médiának nyilatkozott a németországi szélsőjobboldali Alternatíva Németországért Európai Parlamenti képviselője, aki az interjú során a Fideszt és a Mi Hazánkat is méltatta. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormánypárttal vagy a Toroczkai László-vezette formációval készülnek-e szorosabb együttműködésére, Maximilian Krah elmondta,hogy „Orbán Viktor közölte, hogy pártja nem csatlakozhat az EP szélsőjobboldali, euroszkeptikus frakciójához, az Identitás és Demokráciához (ID) a német befektetők magyarországi befolyása miatt. Ezt Krah tudomásul vette, hozzátéve, hogy ő maga nem tudja, mekkora a német nagytőke befolyása Magyarországon – szúrta ki a 24.hu.

A jövő évi EP-választáson az AfD listavezetője úgy látja, hogy a fiatal magyar választók amúgy is inkább Mi Hazánk, mint a mint a Fidesz mellett vannak. „Én pedig mindig azt javaslom, hogy a jövőbe nézzünk és ne a múltba” – tette hozzá. Az AfD nem tartja reális forgatókönyvnek Orbán tervét a mérsékelt Európai Néppárttól jobbra helyezkedő, két EP-frakció, az ID és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) egyesítéséről. „Kétféleképpen is lehetünk jobboldaliak Európában. Vannak olyan jobbosok, mint mi és Orbán Viktor, akik inkább eurocentrikus jobboldaliak. Ám vannak olyanok is, akik teljesen Amerika felé tekintenek, vagy például a neokonok. Ők egyáltalán nem értik Európát” – vélekedett.

Arra a felvetésre, hogy mit tennének, ha a Fidesz mégis kezdeményezné a társulást az AfD-vel, Krah úgy nyilatkozott: „… akkor nem dobnánk ki őket az ágyunkból”. Ugyanakkor a Mi Hazánk közeledését sem utasítanák vissza, amely Krah szerint „érdekes, okos párt”, továbbá „fiatalok, frissek, szókimondóak”. A politikus szerint mindkét párttal zajlanak egyeztetések, ám a Mi Hazánkkal vélhetően élénkebb a párbeszéd. „Biztos vagyok benne, hogy a Mi Hazánknak egyre nagyobb befolyása lesz Magyarországon. Én pedig mindig is azt támogattam, hogy a jövő győzteseire fogadjunk. A Mi Hazánk még eléggé ismeretlen Magyarországon kívül, de ez meg fog változni. Az egy okos párt” – zárta sorait Krah.

(Kiemelt képünkön: Maximilian Krah, az AfD európai parlamenti választásokon induló csúcsjelöltje interjút ad a média képviselőinek az AfD európai választási gyűlésének margóján. Az AfD folytatta az AfD európai választási találkozójának második részét Magdeburgban. Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.