Összecsapott a rendőrség egy drogkartellel Rióban, többen meghaltak

Legalább 25-en haltak meg az összecsapásban, több civil és rendőr is megsérült.

2021. május 6., 21:13

Szerző:

Legalább 25-en életüket vesztették, és többen megsebesültek, amikor rendőrök drogkereskedőkön ütöttek rajta Brazília második legnagyobb városa, Rio de Janeiro egyik nyomornegyedében csütörtökön – számolt be a G1 brazíliai hírportál. A sebesültek között van két járókelő, aki a metrón utazott a térségben, amikor sor került a lövöldözésre. Állapotukról egyelőre nem tudni biztosat. Szemtanúk szerint két férfiról van szó, egyiküket a karján, másikukat a fején érte találat – írja az MTI.

Egy rendőrt fejbe lőttek, ő néhány perccel később meghalt. Két társa megsebesült az összecsapásban. A lövöldözésre a város északi részén található Jacarezinhóban került sor, ahol nagy a szegénység és gyakori az erőszak. A nyomornegyedbe mintegy kétszáz rendőr érkezett a kora reggeli órákban, hogy véget vessenek egy kábítószer-kereskedő csoport tevékenységének. Jacarezinho a Comando Vermelho (Vörös Kommandó) nevű drogbanda egyik központja, amely a legnagyobb Rióban.

A hatóságok szerint a térséget uraló drogbanda kiskorúakat toborzott bűncselekmények elkövetésére. A csoportot gyilkosságokkal, lopással és emberrablással vádolják. A nyomornegyedben élők elmondták, hogy lövéseket és robbanásokat lehetett hallani, és a hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy maradjanak otthon. A rajtaütéshez helikopterek nyújtottak légi támogatást, de néhány bűnözőnek így is sikerült elmenekülnie a tetőkön keresztül. Rióban gyakoriak az összetűzések a rivális drogbandák, valamint a kábítószer-kereskedők és a rendőrök között. A nagyváros kábítószer-kereskedelem szempontjából a legproblémásabb települések egyike Brazíliában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)