Országos razzia az Utolsó Generáció tagjai ellen

Bűnszervezet létrehozásával vádolják a klímaaktivistákat Németországban.

2023. május 24., 11:32

Szerző:

Megkezdődött a leszámolás a német klímaaktivistákkal, az éjszaka folyamán országszerte razziákat tartottak. Az Utolsó Nemzedék (Letzte Genaration) csoport tagjait bűnszervezet létrehozásával vádolják. A több tartományban végrehajtott akciót a bajor ügyészség kezdeményezte.

Több német médium kora reggel rendkívüli tudósításban számolt be a razziákról. A bajor állami bűnügyi rendőrség és más szövetségi államok illetékes hatóságai hajtották végre a házkutatásokat a csoport tulajdonában lévő ingatlanokban. Ezzel egyidejűleg bankszámlákat foglaltak le, és – mint arról a ZDF közszolgálati televízió beszámolt – vagyonlefoglalási határozatot is végrehajtottak– írja az infostart.

A bajor tartományi ügyészség által kezdeményezett akció középpontjában hét, 22 és 38 év közötti gyanúsított személy áll. A nyomozás bűnszervezet alapításának, illetve támogatásának vádjával folyik. Őrizetbe vétel egyelőre nem történt. A ZDF szerint a razziákat hét tartományban hajtották végre, Bajorország mellett az önálló tartománynak számító Berlinben, illetve Hamburgban, Hessenben, Szász-Anhaltban, Szászországban és Schleswig-Holsteinben.

A bajor ügyészség állítása szerint az eljárás a 2022 közepe óta érkezett számos lakossági büntetőfeljelentés miatt indult. A hét gyanúsított ellen konkréten az a vád, hogy adományokat gyűjtő kampányt szerveztek az Utolsó Nemzedék „további bűncselekményeinek" finanszírozására. A kampány során állítólag 1,4 millió euró adományt gyűjtöttek össze. A pénz jelentős részét a gyanú szerint „bűncselekmények elkövetésére" használták fel.  A klímaaktivisták az elmúlt hónapokban számos tiltakozó akciót hajtottak végre Németország mellett több más európai országban is.

A csoport tagjai Berlinben és több más nagyvárosban az úttesthez ragasztották magukat, megbénítva a forgalmat. Több múzeumban figyelemfelhívás céljából különböző műalkotásokhoz ragasztották magukat. Az „Utolsó generáció" képviselői Németország-szerte közel egy éve blokkolják az utcai átkelőhelyeket vagy festékkampányokkal hívják fel a figyelmet követeléseikre.

 A klímavédelmi szervezet azt állítja, hogy csak erőszakmentesen tiltakozik. A német lakosság többsége a felmérések szerint elítélte ezeket az akciókat, amelyek ellen még a környezetvédelemért harcoló Zöldek Pártja is állást foglalt. A párt szerint ezek az akciók nem segítik a klímavédelem ügyét. A hét elején Olaf Scholz kancellár is rendkívül élesen elítélte a csoport tevékenységét.

(Kiemelt képünkön a csoport aktivistái A100-as városi autópályán, nem messze a Kurfürstendammtól. Fénykép: Paul Zinken/dpa
Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)