Oroszországba tartott Hájas Leó, az amerikai tengerész-bűnszövetkezet feje

Venezuelában fogtak el kedden az amerikai haditengerészet legsúlyosabb korrupciós botrányának kulcsfiguráját, A Hájas Leóként ismert maláj üzletembert, aki sikeresen szökött meg amerikai háziőrizetéből – közölték szerdán az amerikai hatóságok és az Interpol.

2022. szeptember 23., 07:11

Szerző:

A szakzsargonban Hájas Leóként emlegetett Leonard Francis Glenn a GPS-nyomkövetőjét a lakásban elvágva és hátrahagyva még szeptember elején szökött meg kaliforniai házi őrizetéből. Mexikón és Kubán keresztül jutott el Caracasba, ahol éppen egy Oroszországba tartó repülőgépre próbált felszállni, amikor elfogták. 

Leonard Francis 2013 óta letartóztatásban, majd megromlott egészségi állapotára való tekintettel négy éve már háziőrizetben volt a kaliforniai San Diegóban. Szökése óta az üzletember nemzetközi körözés alatt állt, valamint 40 ezer dolláros jutalmat is felajánlottak a nyomravezetőnek. 

Az amerikai haditengerészet egyik alvállalkozójaként kitalálója és fő működtetője volt annak a mintegy 35 fős, főleg tengerészekből álló bűnszervezetnek, amely az évek során legalább 35 millió dolláros kárt okozott az amerikai adófizetőknek. A tisztek hallgatását ajándékokkal, pénzzel és szexuális szolgáltatásokkal megvásárolva jelentősen túlszámlázta szingapúri központú hajójavító műhelyeinek szolgáltatásait. A kifizetett kenőpénz mintegy 500 ezer dollárra tehető. 

A férfi 2015-ben bűnösnek vallotta magát, és a szervezet több tagjára is terhelő vallomásokat tett. Ítélethirdetésére szeptember 22-én került volna sor. 

Szökése súlyosbító körülményként azt jelenti, hogy a korábbi együttműködését nem vagy csak sokkal kisebb mértékben veheti majd figyelembe a bíróság. Korábban 25 évben jelölték meg az esetében kiszabható maximális börtönbüntetést. 

A férfi jelenleg a venezuelai hatóságok őrizetében van, az Egyesült Államoknak való kiadatását várhatóan hamarosan kérelmezni fogják.

(Kiemelt képünk: A venezuelai Interpol Instagram-fiókja által 2022. szeptember 21-én közzétett, dátum nélküli képen Francis Leonard Glenn, más néven Hájas Leó látható, miután elfogták a venezuelai Maiquetia városában. Az amerikai haditengerészet történetének legsúlyosabb korrupciós botrányában bűnösnek talált katonai vállalkozót Venezuelában fogták el, miután elmenekült az Egyesült Államokból – jelentette az Interpol caracasi irodája. Fotó:Interpol Venezuela Instagram-fiók / AFP)