Oroszország magasról tesz az Emberi Jogok Európai Bíróságára

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága „mélységes aggodalmának” adott hangot amiatt, hogy Oroszország nem hajtja végre az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéleteit. Jelenleg összesen 2454 orosz ügy van a miniszteri bizottság előtt.

2023. június 8., 20:05

Szerző:

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága bizottság több olyan orosz ügyre is felhívta a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban elmaradt az Emberi Jogok Európai Bíróság ítéletének végrehajtása. Az esetek egyebek között Moldova Dnyeszteren túli régiójában tapasztalt jogsértésekkel, a 2004-es beszláni és a 2002-es moszkvai Dubrovka színházban történt túszdrámák nem megfelelő kezelésével, továbbá Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista megmérgezésével és jogtalan bebörtönzésével kapcsolatosak. Jelenleg összesen 2454 orosz ügy van a miniszteri bizottság előtt, amelyek teljes körű végrehajtásra várnak, a kifizetendő büntetések összege mintegy 2,2 milliárd euró. 

„Az orosz hatóságoknak meg kell hallgatniuk a bizottság felhívását, eleget kell tenniük a nemzetközi jog szerinti feltétlen kötelezettségeiknek, és ki kell fizetniük a bíróság által kiszabott büntetés teljes összegét a késedelmi kamatokkal együtt” – hívta fel a figyelmet az ET döntéshozó testülete. 

Tavaly júniusban az orosz parlament megszavazta az EJEB joghatóságának megszűnését az országban. A strasbourgi testület szerint azonban Oroszország a szóban forgó esetekben hozott határozatok idején még tagja volt a törvényszéknek, ezért az ítéleteket kötelessége végrehajtani.

(Kiemelt képünk illusztráció: Orosz rohamrendőrök kordonokat pakolnak Moszkvában, hogy megakadályozzák a Navalnijt támogatók tiltakozását 2021. február 7-én. Fotó: AFP | Alexander Nemonov)