Oroszország kiutasítja a titkos információkat gyűjtő szentpétervári ukrán konzult

Moszkva szerint „összeférhetetlen tevékenységet” folytatott a diplomata, akinek kiutasítására válaszul Ukrajna hasonlót lépett.

2021. április 17., 16:26

Szerző:

Oroszország kiutasítja Olekszandr Szoszonyuk szentpétervári ukrán konzult a „diplomáciai státusával összeférhetetlen tevékenysége” miatt. A diplomatának április 22-ig el kell hagynia Oroszországot – közölte az orosz külügyminisztérium.

Szombaton a moszkvai külügyminisztériumba kérették Vaszil Pokotyilo ideiglenes ukrán ügyvivőt, és arról tájékoztatták, hogy a szentpétervári konzul megengedhetetlen és státuszával összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, kárt okozott az Oroszországi Föderáció biztonsági érdekeinek.

A diplomáciai lépés előzménye, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken Szentpéterváron őrizetbe vette a konzult, miközben orosz államvédelmi szervek és az FSZB adatbázisából származó titkos információkat vett át orosz állampolgároktól.

Az ukrán külügyi szóvivő jelezte, hogy az ukrán fél vizsgálja az eset körülményeit, és orosz diplomatákat érintő megfelelő választ fog adni az orosz lépésre. Nem sokkal később be is jelentették, hogy Ukrajna kiutasítja a kijevi orosz nagykövetség vezető diplomatáját.

A külügyi közlemény szerint Oroszország "tovább élezi a biztonsági helyzetet, masszív ukránellenes propagandát fejt ki, és folytatja provokációit Ukrajna oroszországi diplomáciai képviseleteinek munkatársai ellen". A közleményben visszautasították a diplomatájukat ért vádakat is.

 

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: MTI/AP/Szputnyik | Alekszej Druzsinyin)