Oroszország kemény választ ad az Északi Áramlat-2 leállítására

Egekbe szökő földgáz-árakkal fenyegetik Európát.

2022. február 23., 10:46

Szerző:

A Nyugat kedden megmutatta, hogy akár az orosz energiaiparral szemben is hajlandó fellépni az ukrán helyzet súlyosbodására való tekintettel. Olaf Scholz német kancellár közölte ugyanis, hogy leállítja az Északi Áramlat 2 gázvezeték hitelesítését az európai szankciók részeként. Az oroszok azonban kemény választ adtak, brutális áremelést helyeztek kilátásba, írja a CNN.

Az 1200 kilométeres Északi Áramlat-2 vezeték szeptemberben készült el, de még nem kapta meg a végleges tanúsítványt a német szabályozó hatóságoktól. E nélkül a földgáz nem áramolhat a balti-tengeri vezetéken keresztül Oroszországból egyenesen Németországba. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ukrajna és több EU-tagország a 2015-ös bejelentés óta ellenezte a vezeték megépítését, figyelmeztetve, hogy a projekt növelni fogja Moszkva európai befolyását. Igaz, 5 európai energetikai cég közösen állta a beruházás felét. 

A földgáz ára ezen a télen eddig is rekordokat döntögetett Európában, az orosz-ukrán konfliktussal pedig még tovább nőhetnek a költségek. Az Independent Commodity Intelligence Services adatai szerint a földgáz irányadó ára Európában jövő hónapban már 79 euróra ugorhat a hétfői záráskor 71,50 eurós értékkel szemben. 

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke arra figyelmeztetett Németország bejelentése után, hogy Európában az árak az egekbe fognak szökni, ha folytatják a szankciókat. „Üdvözöljük Európát az új világban, ahol hamarosan 2000 eurót fognak fizetni 1000 köbméter földgázért” – írta a Twitteren. Elemzők szerint ez nagyjából 20 százalékkal haladnák meg a decemberben elért csúcsértéket.

(Kiemelt kép: Nord Stream 2/EYEPRESS via AFP)

Tegnap 19:22

A nukleáris energiatermelés területén kötött együttműködési megállapodást az orosz Roszatom és a kínai állami atomügynökség szerdán.

Tegnap 18:36

Elfogadta a londoni Alsóház az Észak-Írország brexit utáni ügyeit véglegesen rendező Windsori Keretmegállapodást. Ezzel az utolsó vitás kérdés is rendeződhet Nagy-Britannia és az Európai Unió között.