Pozsonyból szinte azonnal kitiltották a Magyarországon nyolc évig zavartalanul dolgozó orosz kémet

2022 márciusában a Szlovákiából kiutasított orosz diplomaták között volt az az Anton Gorjev is, aki 2012 és 2020 között problémamentesen fejtette ki tevékenységét Magyarországon. Gorjev még kisebb, oroszpárti társadalmi szervezetek fölött is bábáskodott Budapesten.

2023. június 21., 10:57

Szerző:

Szlovákiából röpke másfél év után kitiltották az a kémként tevékenykedő orosz diplomatát, aki pozsonyi megbizatását megelőzően összesen nyolc évet dolgozott Magyarországon, teljesen zavartalanul. A VSquare nemzetközi oknyomozó portálon Panyi Szabolcs mutatta be Anton Gorjev történetét. A most 40 éves Anton Gorjev az orosz katonai hírszerzés, a GRU beszervezett embere volt.

Miután a hadseregben hírszerző kiképzést kapott, több fedett állásban is, Gorjev 2012 májusában, orosz konzulként érkezett Budapestre. „Terepmunkája” során olyan, a Kreml nemzetközi érdekeivel szimpatizáló kis szervezetek köreiben volt aktív, mint a Simó Endre, nyugdíjas aktivista által szervezett Magyar Békekör, akikkel 2015 elején Ukrajna-ellenes, szélsőséges csoportokkal együtt tartott összejövetel szervezésében is közreműködött.

Gorjev ezenkívül Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk mostani parlamenti frakcióvezetőjét is meglátogatta, még ásotthalmi polgármester korában, erről videóriport is megjelent. Ekkor avatta fel a Csongrád megyei faluban a Jurij Gagarin űrhajósról elnevezett utcát. Székesfehérváron pedig azért járt, mert elkísérte a putyinista orosz motorosbandát, az Éjjeli Farkasokat, amint a helyi szovjet emlékművet koszorúzták meg.

De keményebb ügyekbe is belekeveredett itt konzul korában. Az Egyesült Államok drogellenes hatósága, a DEA például két orosz fegyverkereskedőt – köztük Vlagyimir Ljubisint – is lekapcsolt a magyar hatóságokkal együtt 2016 novemberében, Budapesten. Az oroszok éppen egy mexikói drogkartellel üzeleteltek, legalábbis ők azt hitték, nekik adnak el lőfegyvereket, miközben a DEA fedett ügynökeivel kommunikáltak. Végül ebben az ügyben is gorjev intézkedett: hiába küldött Washington Ljubisin és társa ellen kiadatási kérelmet, az orosz konzul, aki a letartóztatott fegvyerkereskedőkkel rendszeresen kapcsolatot tartott, egy moszkvai nyomozás ürügye alatt ugyancsak a kiadatását kérte. Magyarország pedig végül az utóbbi kérelemnek tett eleget 2018-ban, így a fegyvernepper szabadon távozhatott Oroszországba a DEA orra elől.

Az eset súlyosan érintette az amerikai-magyar kapcsolatokat, és 2018-ban még az is felmerült, azok a kiadatási ügy kapcsán véglegesen megkérdőjeleződnek.

Gorjev esete azonban a szakértők szerint arra is rámutat, a diplomáciai fedésben dolgozó orosz ügynökök sokszor nem is abban az országban végzik elsődleges tevékenységüket, ahová akkreditálták őket. Szlovákia pedig, legalább Ukrajna orosz megszállását követően, hathatósabban lép fel az orosz ügynökök ellen, míg Magyarországon ez még mindig várat magára.

(Kiemelt kép: Anton Gorjev orosz konzul 2016-ban, Ásotthalmon. Fotó: Móra-Net TV, Youtube)