Felpörgött az állítólagos orosz kémdelfin

Hvaldimirt vasárnap már Svédország délnyugati partjainál, Hunnebostrandban figyelték meg.

2023. május 30., 19:27

Szerző:

Óriási riadalmat keltett 2019-ben egy beluga bálna a skandináv partoknál egy norvég halászfaluban. A barátságos delfinről egy hámot szedtek le halászok, és a pánt miatt egy oroszok által beidomított kémállatnak gondolták. Azt hitték, hogy kémdelfinre azért erősítettek hámot, hogy szükség esetén kamerát és egyéb felszereléseket lehessen rajta rögzíteni. Ekkor kapta Hvaldimir nevét az orosz elnök és a delfin szavak összevonásával.

A delfin valójában egy terápiás állat, aki sérült gyerekeket húzott egy vízi járművel, ezért annyira barátságos az emberekkel. Most ismét feltűnt Hvaldimir. Az előző három évben Norvégia északi partvonala mentén haladt lassan Svédország felé, ám az elmúlt hónapokban mozgása felgyorsult, vasárnap már Svédország délnyugati partjainál, Hunnebostrandban figyelték meg a Guradian értesülése szerint – írja az euronews

A OneWhale nevű szervezet szakértői a Twitteren nagyon gyorsan változónak nevezték a beluga tartózkodási helyét. Sebastian Strand tengerbiológus hozzátette, hogy ez különösen elgondolkodtató, mert a bálna „nagyon gyorsan eltávolodott természetes környezetétől”. A kutatók attól tartanak, hogy esetleg magányosnak érezheti magát az állat, és felgyorsuló mozgását a hormonok hajtják, illetve a vágy, hogy párt találjon magának.

Hvladimir korát a kutatók 14 év körülire becsülik, ami nem sokban tér el attól, hogy 2008-ban Szemjonként (korábbi nevén) már látták azok, akik korábban azonosították. Ebben az életkorban a hormontermelés intenzív, ami okozhatja a delfin gyors helyváltozatását. Úgy tudni, hogy 2019 óta nem találkozott fajtársaival. A hozzá legközelebbi populáció a Norvégia északi partjai és az Északi sark között él. Már nem tartják kémállatnak, de stratégiák felhívják a figyelmet, hogy a történelemben nem egy hadsereg idomított be állatot céljai eléréséhez, és a delfinek különösen alkalmasak arra, hogy idomítsa őket az ember.

(Kiemelt képünkön: Hvaldimir. Fotó: OneWhale Twitter)

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.