Oroszország hiperszonikus Zircon cirkálórakétát lőtt ki

Oroszország sikeresen tesztelte a hiperszonikus Zircon cirkálórakétát a Barents-tengerről egy „fehér-tengeri célpont” felé Oroszország északnyugati partjainál.

2022. május 28., 13:23

Szerző:

A Kreml védelmi minisztériuma szerint a cirkálórakétát mintegy 625 mérföldes távolságból lőtték ki egy hajóról, és meredek röppályán küldték az égen keresztül. Vlagyimir Putyin elnök a Zircon-t a páratlan fegyverrendszerek új generációjának részeként jellemezte.

A hiperszonikus fegyverek a hangsebesség kilencszeresével képesek haladni, és Oroszország az elmúlt évben már korábban is hajtott végre próbakilövéseket a Zirconból hadihajókról és tengeralattjárókról.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök (r) és fehérorosz kollégája, Alekszandr Lukasenko (l) a Grom-2022 stratégiai elrettentő erő gyakorlat részeként ballisztikus rakéták gyakorló kilövéseit nézik az orosz védelmi minisztérium helyzetfelmérő központjából Moszkvában 2022. február 19-én. Oroszország február 19-én sikeresen tesztelte legújabb hiperszonikus ballisztikus rakétáit, cirkálórakétáit és nukleáris képességű ballisztikus rakétáit egy "tervezett gyakorlat" részeként - közölte a Kreml, miközben a feszültségek egyre nőnek Ukrajna miatt. Fotó: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.