Oroszország hiperszonikus Zircon cirkálórakétát lőtt ki

Oroszország sikeresen tesztelte a hiperszonikus Zircon cirkálórakétát a Barents-tengerről egy „fehér-tengeri célpont” felé Oroszország északnyugati partjainál.

2022. május 28., 13:23

Szerző:

A Kreml védelmi minisztériuma szerint a cirkálórakétát mintegy 625 mérföldes távolságból lőtték ki egy hajóról, és meredek röppályán küldték az égen keresztül. Vlagyimir Putyin elnök a Zircon-t a páratlan fegyverrendszerek új generációjának részeként jellemezte.

A hiperszonikus fegyverek a hangsebesség kilencszeresével képesek haladni, és Oroszország az elmúlt évben már korábban is hajtott végre próbakilövéseket a Zirconból hadihajókról és tengeralattjárókról.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök (r) és fehérorosz kollégája, Alekszandr Lukasenko (l) a Grom-2022 stratégiai elrettentő erő gyakorlat részeként ballisztikus rakéták gyakorló kilövéseit nézik az orosz védelmi minisztérium helyzetfelmérő központjából Moszkvában 2022. február 19-én. Oroszország február 19-én sikeresen tesztelte legújabb hiperszonikus ballisztikus rakétáit, cirkálórakétáit és nukleáris képességű ballisztikus rakétáit egy "tervezett gyakorlat" részeként - közölte a Kreml, miközben a feszültségek egyre nőnek Ukrajna miatt. Fotó: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.