Orosz–ukrán válság: Ferenc pápa nagy fájdalmat érez

Az egyházfő közbeszólt.  

2022. február 23., 14:40

Szerző:

A „népeknek szenvedést okozó lépések” leállítását sürgette Ferenc pápa az általános audiencián mondott beszédében, a Vatikánban szerdán, ima- és böjtnapot hirdetve meg március 2-ra a békéért.  Ferenc pápa kijelentette, hogy nagy fájdalmat érez, mivel „az utóbbi hetek diplomáciai erőfeszítései ellenére egyre aggasztóbb helyzet körvonalazódik”.

A katolikus egyházfő a politikai felelősökhöz intézett felhívást, arra kérve őket, „komoly lelkiismeret-vizsgálatot végezzenek Isten előtt, aki a béke és nem a háború istene, mindenki atyja, nem csak egyeseké, és aki testvérként, nem ellenségként akar bennünket látni”.
   

„Kérek minden érintett felet, tartózkodjon bármilyen lépéstől, mely további szenvedést okoz a lakosságnak, törékennyé téve a népek közötti együttélést, elértéktelenítve a nemzetközi diplomáciát”

– mondta Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy vele együtt az egész világon sokan mások is félelmet és aggodalmat éreznek, „mivel mindenki közös békéjét ismét egyéni érdekek fenyegetik”.  A pápa felhívást intézett a hívőkhöz és a nem hívőkhöz is, böjtölési napot hirdetve meg a békéért március 2-ra, hamvazószerda napjára.
    

„Jézus megtanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel kell válaszolni: imával és böjttel” – mondta Ferenc pápa, aki a béke királynője, Szűz Mária közbenjárását is kérte, hogy oltalmazza a világot a háború „őrületétől”. Ferenc pápa január 26-án is imanapot vezetett az ukrajnai békéért.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa látogatása az eukarisztikus kongresszus zárómiséjén 2021. 09. 12. Fotó: Merész Márton / 168.hu)