Orosz–ukrán konfliktus: már több mint száz amerikai katona megérkezett Romániába

Román logisztikai szakemberek is dolgoznak az előkészületeken.

2022. február 8., 21:36

Szerző:

Megérkezett már több mint száz amerikai katona Romániába, hogy előkészítse az Egyesült Államok által ígért csapaterősítést – közölte kedden Vasile Dincu védelmi miniszter.

Román logisztikai szakemberek is dolgoznak az előkészületeken. A tárcavezető szerint nemsokára érkezik a csapatok többi része is, de nincs megszabva sem konkrét hely, sem konkrét időpont a Romániába várt amerikai katonák érkezését illetően – idézte Dincut az Agerpres hírügynökség.

„Mi már néhány éve fel vagyunk készülve multinacionális haderő elhelyezésére, több olyan létesítményünk is van, ahol elszállásolhatók a katonák” – mutatott rá a miniszter.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon)a múlt héten közölte, hogy NATO-tagállami kötelezettségeinek szellemében, az orosz agresszió elrettentésére irányuló erőfeszítéseinek részeként, az Egyesült Államok Németországból Romániába vezényel át mintegy 1000 amerikai katonát – idézte fel a román hírügynökség.

Az Adevarul című román lap úgy tudja, a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja érkezik Romániába. A román média egyelőre csak találgatja, hogy Románián belül hova telepítik az újonnan érkező amerikai csapatokat.

Eddig mintegy 900 amerikai katona állomásozott Romániában a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca közelében található – az iraki csapatkivonás közben is használt – Mihail Kogalniceanu légi támaszponton, az amerikai rakétapajzs létesítményeit befogadó dél-romániai Deveselun és az aranyosgyéresi katonai repülőtéren, ahova az amerikaiak MQ-9-es Reaper drónokat hoztak – emlékeztetett az Adevarul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Amerikai csapatok Lengyelországban 2022. február hetedikén. Fotó: EyePress via AFP)