Ismét belelőttek a zaporizzsjai atomerőműbe

Az ukrajnai Enerhoatom közleménye szerint orosz csapatok Energodar környékére tüzeltek szombaton délután is.

2022. augusztus 27., 18:20

Szerző:

Ismét a zaporizzsjai atomerőmű környékét lőtte az orosz tüzérség az ukrán Enerhoatom közleménye szerint. Az ágyúzás által okozott pusztítás mértékét még vizsgálják. Az ukrán atomügynökség a hónapban már számtalanszor figyelmeztetett, súlyos helyzet alakult ki az orosz tüzérség rendszeres hadműveletei miatt Ukrajna oroszok által elfoglalt, legnagyobb atomerőművénél.

Az orosz hadsereg eközben rendszeresen éppen az ukránokat vádolja azzal, lövik az általuk elfoglalt erőművet. Ezzel indokolta Moszkva azt, hogy megtagadta az atomerőműből csapatai kivonását, annak ellenére, hogy ezt számos európai kormány – köztük Magyarországé is – követelte.

Az ügyben már a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az ENSZ főtitkára, António Guterres is súlyos figyelmeztetéseket adott ki az oroszok számára.

(Kiemelt kép forrása: Ed Jones / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.