Videó – Hologram-Zelenszkij beszélt a nagy techcégek képviselői előtt

Arra kérte őket, segítsenek újjáépíteni Ukrajnát digitális technikákkal, kölcsönbérleti formában. A cégek erre minden bizonnyal hajlandóak is lesznek.

2022. június 17., 13:50

Szerző:

Rendhagyó formában, hologramon jelentkezett be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nagy techcégek képviselőit összegyűjtő, angliai VivaTech kongresszusra. A 444 híre szerint Zelenszkij itt arról kívánta meggyőzni a résztvevőket, 

vegyenek részt országa „digitális újjáépítésében“.

Az elnök elmondta, Ukrajna az orosz támadás elhárítása után csak kölcsönbérleti szerződésben tudja megkezdeni az újjáépítést. Ez az a konstrukció, amit az Egyesült Államok a második világháború alatt kitalált Nagy-Britannia és a Szovjetunió támogatására, lényege pedig az, hogy a megelőlegezett eszközökért az állam megegyezés szerint később az épségben maradt felszerelést visszajuttatják.

A kongresszuson Zelenszkij elmondta, ugyan szokatlan lehet, hogy egy államfő ebben a formában jelenik meg egy megbeszélésen, de azt mondta, utalása a Csillagok háborújában a lázadók által használt hologram-kommunikációra tudatos. Azt mondta, ezzel az eszközzel is Ukrajna digitális forradalmát kívánja elősegíteni.

„Le fogjuk győzni ezt a Birodalmat is!” – folytatta a párhuzamot.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij EU-s állam- és kormányfők fogadása után beszél a sajtónak Kijevben, 2022. június 16-án. Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal / dpa Picture-Alliance via AFP)