Grad rakéta-sorozatvetőkkel támadtak lakónegyedekre

Legalább tizenhárman meghaltak és többen megsebesültek az Ukrajna keleti részén található Dnyipropetrovszk megyében az éjszaka folyamán zajló tüzérségi támadásokban, melyek során Grad rakéta-sorozatvetőt is bevetettek – közölte Valentin Reznyicsenko kormányzó szerdán.

2022. augusztus 10., 15:10

Szerző:

Marhanecben több mint húsz épületben keletkezett kár – mondta el a tisztségviselő. Egy szállót, két iskolát, egy koncerttermet, a városháza épületét és egyéb adminisztratív épületeket is eltaláltak. Reznyicsenko hozzáfűzte: a támadásban egy áramvezeték is megrongálódott, így ezrek maradtak elektromosság nélkül. Marhanec Zaporizzsja közelében található, a Dnyeper másik partján.

Lakónegyedekret lőttek tüzérségi rakétákkal

Egy közeli faluban lakóházakat és gázvezetékeket rongált meg az orosz támadás, mintegy ezren maradtak gáz nélkül. A támadást Grad rakéta-sorozatvetőkkel hajtották végre. Reznyicsenko szerint az éjszaka körülbelül nyolcvan rakétát lőttek ki lakónegyedekre.

Mindeközben Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó tagadta, hogy Ukrajnának köze lenne a Krím félszigeten kedden történt robbanáshoz. Podoljak szerint maguk az oroszok, vagy esetleg partizánok lehetnek felelősek a krími Novofjodorovka melletti reptéren egy repülőgép-lőszert tároló raktárban történt robbanássorozatért. Orosz védelmi források szerint a robbanások a tűzvédelmi szabályok megsértése miatt következhettek be.

(Kiemelt fotó: Ukrán katonák tüzet nyitnak orosz állásokra egy Grad BM-21-es rakéta-sorozatvetővel az orosz és ukrán erők közötti frontvonalon a kelet-ukrajnai Donbász vidéki részén 2022. július 19-én. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)

10:26

Franciaországban a megszokott televíziós időjárás-jelentések a télen várható energiaválság miatt úgynevezett áramjelentéssel egészülnek ki, melyek az ország energiahálózat-terhelésének aktuális állapotát fogják mutatni, számolt be a kormány csütörtöki bejelentéséről a Le Parisien nevű francia fővárosi napilap.