Bámulatos csodafegyvert küldenek az amerikaiak az ukránoknak

Ez az első modern, nagy hatótávolságú rakétarendszer amit Washington Ukrajnának adhat a háború során.

2022. május 27., 15:53

Szerző:

Hivatalosan is hamarosan bejelentheti az amerikai kormány, hogy modern, nagy hatótávolságú rakétarendszert - értesült a CNN. Az általuk megszerzett információk úgy mutatják be a helyzetet,

az amerikai kormány jelenleg „hajlik afelé”, hogy ilyen, a háború kimenetelére is komoly behatással lévő fegyverrendszert biztosítson Kijevnek,

bár egyes kormányzati tényező tartanak tőle, hogy ez túl sok lenne Oroszország számára.

Annyi bizonyos, hogy Volodimir Zelenszkij az elmúlt hetekben számos alkalommal ilyen rakétavető rendszereket kért az ukrán hadsereget támogató nyugati hatalmaktól ahhoz, hogy a háborút megfordíthassák.

A több rakéta egyidejű kilövésére alkalmas nagy rendszerek (MLRS) hatótávolsága akár több száz kilométer is lehet, ez jelenleg az orosz hadsereg legnagyobb komparatív előnye az ukrán hadszíntéren, Ukrajna azonban ilyen fegyverekkel egyáltalán nem rendelkezik jelenleg.

Ukrajna ezenkívül a nagy rakétarendszereknél könnyebb, de ugyanolyan típusú muníciót kilőni képes HIMARS rendszereket is kért már a nyugattól.

Az elmúlt hetekben a Donyec északi folyásánál felerősödtek a főként ilyen rakétarendszerek tüzérségi támogatása miatt sikeres orosz támadások, ezzel nehéz helyzetbe sodorva az ukrán hadsereget a donbászi fronton.

(Kiemelt kép: Nagy hatótávoláságú raktéavédelmi kilövőegység azaz MLRS az amerikai 41. földi tüzérségi ezrednél. Fotó: Christof Stache, AFP)