Švejk az ukrán fronton – Ügyvédjét hívta fel egy orosz katona, hogy panaszkodjon a háború körülményeiről

Nem ezt ígérték a prospektusban.

2022. június 8., 11:03

Szerző:

Nyilvánosság elé állt egy csoport, az ukrajnai fronton harcoló orosz katona, hogy Vlagyimir Putyintól és az állami vezetéstől kérjék, vizsgálja ki, miért ilyen sanyarúak az ország megszállására elküldött katonák körülményei. Az Azonnali a Guardian alapján azt írja,

egy orosz katona még az ügyvédjét is felhívta a harctérről.

Az üzenetek akár švejki hangulatúnak is nevezhetőek, ugyanakkor komoly problémákra utal az orosz hadseregben. Elmondása szerint Harkov mellett, a kelet-ukrajnai fronton tartózkodik éppen. Andrej, akit a Guardian is elért, elmondta, meglepő számára, mennyire fárasztó egy ilyen megszállás:

„Ez kimerítő, az egységünk szünetet akar, de a vezetőség közölte, jelenleg nem tudnak helyettesíteni minket”.

A tiltakozás és szerveződés jelenleg már rendszerszerűnek tűnik. A donyecki szeparatisták 113. ezredének katonái még videóüzenetet is közzétettek: „jelentős ideig voltunk anyagi, orvosi és élelmezési utánpótlás nélkül” – mondják ezen. Azt is számonkérték, a hidegebb hónapok alatt nem biztosítottak a donyecki és luganszki területről toborozott katonáknak megfelelő felszerelést.

Úgy tűnik amúgy, hogy a probléma főleg a szeparatisták csapatait érinti, őket február végén hirtelen, általános toborzás keretében küldték át harcolni az ukrán ellenőrzésű területekre, de mivel az ellátás júniusig sem javult, most a nyilvánosság elé is léptek.

(Kiemelt kép: Donyecki szeparatista katona áll a szovjet hősök emlékművénél a Zaporizzsja melletti Mordvinovka faluban 2022. május 7-én. Fotó: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.