Az oroszok polgári célpontokat támadtak Zaporizzsja megyében

Az orosz erők újabb csapást mértek az Ukrajna délkeleti részében lévő Zaporizzsja megyére, két mentést végző szakember életét vesztette a támadás következtében.

2023. november 15., 19:30

Szerző:

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter elmondta, hogy az oroszok rövid időn belül másodjára nyitottak tüzet a régió polgári infrastruktúrájára. Egy létesítménynél tűz ütött ki. A katasztrófavédelem munkatársai perceken belül a helyszínre érkeztek, ezután az orosz erők ismét támadást indítottak, amelynek következtében a mentést végzők közül ketten meghaltak, hárman pedig megsérültek. Klimenko hozzátette, hogy rajtuk kívül még négy civil is megsebesült.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az elmúlt nap során az orosz erők tüzérségi támadása megrongált egy közepes nyomású gázvezetéket a keleti országrészben lévő harkivi régióban, Donyeck megyében pedig egy hőerőmű közelében lévő területet vettek ágyútűz alá. A gázvezeték megrongálása következtében több mint háromszáz fogyasztó maradt gázellátás nélkül, de többségüknél már helyreállították a gázszolgáltatást. A donyecki régióban található, hőerőmű mellett levő terület ágyúzása következtében senki sem sérült meg, a károk felmérése azonban még folyamatban van – közölte a tárca.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók jelentéseiből készített összefoglalójában azt emelte ki, hogy az elmúlt nap során orosz támadások miatt Harkiv megyében egy helyi lakos életét vesztette, három pedig megsérült. A déli Herszon megyében heten, a donyecki régióban pedig legalább három civil szenvedett sérüléseket.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 820-szal 314 290-re nőtt. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, 15 harckocsit, 58 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 26 drónt.

(Kiemelt kép: Zaporizzsja, 2022. október 6. Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen orosz tüzérségi támadásban megsérült épületnél dolgozik egy mentő a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 6-án. Fotó: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat)