Az ukrán vezetés szerint két orosz ellentámadást is visszavertek

Északon, Harkiv megyében és délen, Herszon mellett sem sikerült az ellentámadás az oroszoknak – közölte Kijev.

2022. szeptember 19., 07:47

Szerző:

Vasárnap az északi Harkiv megyében és a déli Herszonban is visszaverték az ukrán csapatok az oroszok ellentámadásait, közölte vasárnap késő este az ukrán hadvezetés a Reuters hírügynökséggel. Ismert, korábban Moszkva három irányból indított ellentámadást az ukrán offenzívára válaszolva: a Donyec-medence felől jövőt korábban megállították, most pedig a másik két irányból is megrekedt az orosz próbálkozás.

Harkiv régióban az ukrán csapatok a jelenetések szerint előrehaladást is elértek: az Oszkil folyót is átlépték.

Kijev közölte, hadserege vasárnap óta a keleti partot is ellenőrzése alatt tartja. Szerhii Hajdaj, Luhanszk megye emigráns ukrán kormányzója pedig Telegramon azt közölte, mindez azt jelenti Harkiv megye teljes felszabadítása nem várat már soká magára.

Hadijelentések szerint eközben az orosz hadsereg a hétfő reggeli órákban rakétákkal támadta meg a déli Zaporizzsja megye infrastruktúráját, veszteségekről egyelőre nem érkezett jelentés.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák a visszafoglalt Sevcsenkove falu melletti ellenőrzőponton, 2022. szeptember 18-án. Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP)

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Tegnap 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.