Economist: nehézkesen halad az ukrán ellentámadás

Június elején indított ellentámadást Ukrajna az orosz erőkkel szemben, a londoni szaklap szerint a Nyugat túlságosan visszafogott támogatásával magyarázzák a sikertelenséget.

2023. augusztus 21., 14:21

Szerző:

Nem a terv szerint halad Ukrajna ellentámadása, túl lassan haladnak a katonák, és emiatt az ukránok kezdenek elkeseredni – írja az Index az Economist egyik cikkére hivatkozva. Annak ellenére, hogy tegnap Zelenszkij hadserege 42 darab F-16 vadászgéppel lett gazdagabb, az ukrán kormány úgy véli: mindennek oka elsődlegesen az, hogy nem érkeztek meg időben a Nyugat által beígért harci eszközök és hamarosan újabb toborzásra kényszerülnek.

Ukrajna június elején indított ellentámadást az orosz erőkkel szemben. Az ukrán katonák azonban a vártnál lassabban haladnak előre, Szerhij Lescsenko, az ukrán elnöki hivatal szóvivője úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban: „nincs jogunk kritizálni a kijevi katonaságot”. Hozzátette, hogy az offenzíva „nem egy ló, amit korbácsolni lehet, hogy gyorsabban menjen”. Az előrehaladásnak vérben mérik az árát – mondta Lescsenko.

Az Economist szerint mindez a közhangulatban is érezteti a hatását: egyre gyakrabban érik kritikák Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és egyre távolibbnak tűnnek azok a kormányzati ígéretek, amelyek szerint Ukrajna még a 2014-ben elszakított Krím félszigetet is vissza fogja venni.

Az ukrán vezérkar egyik forrása azt mondta a lapnak, hogy Ukrajna mindössze 60 darab Leopard tankot kapott annak ellenére, hogy korábban több százat ígértek nekik ezekből. Az aknamentesítő járművekből még ennél is kevesebb van, pedig kulcsfontosságúak lennének most, amikor sűrű aknamezőkön keresztül kellene megközelíteni az orosz védvonalat.

A lap megjegyzi: az elmúlt napokban az ukrán fegyveres erők tettek némi előrelépést a déli színtéren. Ennek ellenére Ukrajna még mindig nagyon messze van attól a stratégiai céljától, hogy áttörje Oroszország fő védelmi vonalát, és elvágja Oroszország szárazföldi folyosóját a Krím félsziget felé.

Elmaradnak az ukrán választások

Ukrajna politikája jelenleg szinte teljes mértékben a háború függvényében zajlik. Miután Ukrajna meghosszabbította a hadiállapotot – amely kizárja a választások megtartásának lehetőségét –, elmaradnak az októberre tervezett választások is. A kormányzat szerint akkor, amikor akár 6 millió ukrán állampolgár él az ország területén kívül, és százezrek harcolnak otthonuktól távol, bonyolult lenne választást tartani. 

Most a hátországban maradt fiatalok besorozásán gondolkodik az ukrán kormány, habár, aki harcolni akart, az már a hadseregben van, így most már tényleg csak kényszerítő eszközökkel tudnak újabb katonákat kiállítani – fogalmaz a cikk.

(Kiemelt kép: A német Bundeswehr egyik Leopard tankja és annak személyzete. Fotó: Axel Heimken / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.