F-16-os vadászgépben pózolt az ukrán elnök: 42 darabot kap

A gyártó, Amerika engedélyével kaphat vadászgépeket Ukrajna, a sajtótájékoztatón az elnök kijelentette: egy vágya van csak, a béke.

2023. augusztus 20., 17:35

Szerző:

Ukrajna 42 darab amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépet kap Hollandiától és ez még csak a kezdet – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

A holland kormányfővel az eindhoveni légitámaszponton tartott sajtótájékoztatón az ukrán elnök az Oroszországgal való béketárgyalásokra vonatkozó kérdésre válaszolva, kifejtette, hogy az egyetlen dokumentum, amely alapján a béketárgyalások megtörténhetnek, az az általa nyilvánosságra hozott békeformula. Kizárta továbbá azt, hogy ukrán területeket valamire elcseréljenek.

Ezzel arra utalt, hogy Stian Jenssen, a NATO-főtitkár kabinetfőnöke pár napja felvetette, hogy a NATO-tagságért cserébe az ukrán fél lemondhatna az orosz erők által megszállt területei egy részéről Moszkva javára. Szavait Kijev felháborodással fogadta, Jenssen pedig ezt követően elnézést kért.

Van egy dokumentumunk, egy képletünk a békére, és egy vágyunk van, a béke. Megfogalmaztuk, miként látjuk a békét, készek vagyunk a partnereinkkel ennek nyílt megvitatására – hangsúlyozta az ukrán elnök. 

Az Egyesült Államok a héten hagyta jóvá, hogy Hollandia és Dánia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának. Vasárnap a dán kormány is megerősítette, hogy F-16-osokkal látja el Kijevet, amint ennek feltételei teljesültek. A dán védelmi tárca szerint a gépek átadásához elengedhetetlen, hogy kiválasszák és felkészítsék az ukrán haderő megfelelő tagjait a gépek használatára, valamint meglegyen a kellő infrastruktúra a gépek üzemeltetéséhez.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F-16-os vadászgépben ül az észak-dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án. Szergej GAPON / AFP)