Egy hónapja tart az orosz-ukrán háború

Szerdai összefoglalónk. 

2022. március 24., 10:23

Szerző:

Egy hónapja tart az orosz invázió Ukrajnában. Csütörtökön kerül sor a NATO-csúcstalálkozóra, ahol a jelenlévők figyelmeztetni fogják Vlagyimir Putyint, ha nem áll le végzetes árat fog fizetni Oroszország Ukrajna lerohanásáért. A NATO-tagok a csütörtöki ülésen várhatóan megállapodnak abban is, hogy speciális felszereléssel segítik Ukrajna védelmét az Oroszország által indított vegyi, biológiai vagy nukleáris támadásokkal szemben. Szerdai összefoglalónk. 

  • A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Berdjanszk városának kikötője gyulladt ki. A város Mariupoltól mintegy 75 kilométerre északnyugatra fekszik. A jelentés szerint az orosz csapatok felrobbantottak egy üzemanyagtartályt, ami a tüzet okozta.
  • A nyugati nemzetek csütörtökön figyelmeztetni fogják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy országa „pusztító” árat fog fizetni Ukrajna lerohanásáért a NATO, a G7-ek és az EU csúcstalálkozóinak példátlan egynapos triója során, amelyen Joe Biden amerikai elnök is részt vesz Brüsszelben. Zelenszkij elmondta, hogy „értelmes lépéseket” remél a csúcstalálkozók fordulóján, megjegyezve, hogy kiderül, „ki a barát, ki a partner, és ki árult el minket pénzért”.
  • Csernyihiv város lakosságát, mivel a helyi hatóságok ivóvízadagolást rendeltek el a csapdába esett civilek számára. Mintegy 150 ezer ember rekedt az északi városban, és alig van reményük a segítségre, miután Oroszország szerdán egy kulcsfontosságú híd bombázásával elvágta őket a fővárostól, Kijevtől.
  • A Nato bejelentette, hogy megduplázza csapatait a szövetség keleti szárnyán. „Az első lépés négy új Nato harccsoport telepítése Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, a balti országokban és Lengyelországban meglévő erőink mellett” – mondta Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára.
  • Nagy-Britannia 6000 védelmi rakétát és további pénzeszközöket biztosít az ukrán hadsereg támogatására, valamint a BBC újságíróinak, akik a térségben híradásokat szolgáltatnak.
  • Az amerikai kormány közölte, hogy véleménye szerint Ukrajnában háborús bűnöket követtek el, mivel úgy értékeli, hogy a bizonyítékok szerint szándékosan civileket céloztak meg.
  • A Nato becslései szerint a háború kezdete óta 7000 és 15000 közötti orosz katona halt meg. Összehasonlításképpen: Oroszország 10 év alatt mintegy 15 ezer katonát vesztett Afganisztánban – jelentette az Associated Press.

(Kiemelt képünk: A képen egy harcok következtében lerombolt iskola látképe látható az ukrán Harkiv város központjától nem messze, az ukrán-orosz határtól mintegy 50 km-re fekvő ukrán Harkiv városától 2022. február 28-án. Fotó: Szergej BOBOK / AFP)