Dübörög az ukrán ellentámadás

Az ISW amerikai kutatóintézet jelentése is megerősíti, hogy az ukrán offenzíva egyre jobban szorongatja az orosz erőket. 

2022. október 5., 10:52

Szerző:

Az Institute for The Study of War (ISW) ukrán ellentámadáslegfrissebb, október 4-én megjelent elemzése szerint az ukrán hadsereg jelentős előrehaladást ért el kedden a Herszon Oblaszt, illetve Harkiv és Luhanszk régiókban. Az ukrán erők felszabadítottak több települést az Inhuletsz folyó keleti partján, a T2207-es autópálya mentén, az orosz erőket arra kényszerítve, hogy visszavonuljanak délre, Herszon város felé. 

Az ukrán offenzíva tovább fokozta a nyomást délen is, a Dnyeper folyó mentén és a T0403 autópályán, megsemmisítve két földi orosz kommunikációs vonalat észak-Herszon Oblasztban. Ezzel az oroszokat a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határától délre, a Beriszláv terület felé kényszerítették. 

Ukrán katonai tisztviselők megjegyezték, hogy az ukrán ellentámadás megbénítja az oroszok azon kísérleteit, hogy további lőszert, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi eszközöket szállítsanak a frontállásokba. Az ukránok tovább nyomulnak az Oszkil folyótól keletre Harkiv régióban, az orosz források pedig folyamatos harcokról számoltak be a R66-os Szvatove-Kreminna autópályán. 

(Kiemelt képünk: Ukrán katona egy svéd-brit hordozható NLAW páncéltörő irányított rakétavetővel. Fotó: STR / Ukrajna Fegyveres Erői / AFP)