Orosz kibertámadás érte Bulgáriát

Oroszországi területről érte nagyszabású kibertámadás a bolgár elnök, a kormány, a fontosabb minisztériumok és a legfelsőbb bíróság honlapjait szombaton.

2022. október 15., 19:51

Szerző:

„A hackertámadás az Oroszországi Föderáció területéről történt” – jelentette ki Boriszlav Szarafov, a bolgár nyomozóhatóság vezetője.

Az érintett honlapok ennek következtében elérhetetlenné váltak, vagy lelassultak. Személyes adatok, valamint bizalmas tartalmak állítólag nem szivárogtak ki. Az elektronikus kormányzásért felelős minisztérium szerint időközben már úrrá tudtak lenni a kibertámadáson.

„Ez a bolgár állam elleni támadás” – húzta alá Ivan Gesev főügyész, aki ennek kapcsán komoly problémáról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy Bulgária az európai család tagjaként az európai értékeket védelmezi, ezért „természetes”, hogy ennek következményei vannak.

Szófia humanitárius segítséget nyújt a kijevi vezetésnek az ukrajnai orosz hadművelet közepette. Mindemellett ukrajnai menekülteket is fogad.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: TEK IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / Science Photo Library via AFP)

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.