Orosz-amerikai tárgyalás dönthet Ukrajna sorsáról

Genfben találkoznak a két kormány fontos emberei.

2022. január 21., 11:50

Szerző:

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Genfben találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, miután egyre növekszik az aggodalom amiatt, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát, írja a BBC

Joe Biden elnökségének egyéves évfordulóján tartott beszédében az ukrán helyzetre kitérve elmondta, szerinte Oroszország meg akarja támadni Ukrajnát, de Vlagyimir Putyin nem akar egy „totális háborút, inkább csak a nyugati vezetőket akarja tesztelni.” Biden szerint egy megszállásért Oroszországnak súlyos árat kell majd fizetnie, de egy kisebb behatolásra már más lenne a reakció. Az amerikai elnök beszéde szó szerint sokkolta az ukrán vezetést, és attól tartanak, Washington már meg is egyezett az ország sorsát illetően az orosz vezetéssel. 

Anthony Blinken csütörtökön figyelmeztette Moszkvát, hogy súlyos következményei lesznek, ha az orosz csapatok átlépik a határt. Oroszország jelenleg százezer katonát állomásoztat az ukrán határon, de tagadja, hogy megszállást tervezne. Volodimir Zelenszkij elnök korábban kezdeményezte, hogy Bidennel és Putyinnal együtt, hárman tárgyaljanak a kialakult helyzetről, azonban úgy tűnik, ez egyelőre semmiképp sem fog megvalósulni. 

(Kiemelt kép: Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Genfben tárgyal 2022.01.21-én. Fotó: Pavel Bednyakov / Sputnik via AFP)

 

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.