Sokkolták az ukrán vezetőket Joe Biden kijelentései

Szerintük titokban megállapodtak az amerikaiak és az oroszok Ukrajna jövőjéről.

2022. január 20., 11:53

Szerző:

Sokkolta Ukrajna vezetőit Joe Biden amerikai elnök beiktatásának első évfordulóján tartott beszéde, melyben az orosz invázió lehetőségeit, illetve ezek esetleges következményeit taglalta – állítja a CNN helyszíni tudósítója. Az ország tisztségviselői úgy vélik, Biden elnök megállapodhatott Putyinnal Ukrajna sorsát illetően, hamarosan pedig kezdetét veheti egy Donyec-medencét célzó katonai behatolás Oroszország részéről.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, az amerikai elnök beszédében úgy fogalmazott, Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai lépésre fogja elszánni magát, és be fog vonulni Ukrajnába. Ugyanakkor figyelmeztette Putyint, hogy egy esetleges Ukrajna elleni támadás után komoly szankciók lépnének életbe Oroszországgal szemben. Biden szerint azonban nem kell tartani ténylegesen kiterjedt háborútól, orosz kollégája ugyanis inkább csak a nyugati vezetőket akarja tesztelni.

Az ukránok a CNN állítása szerint úgy értelmezték Biden kijelentéseit, hogy „egyfajta zöld utat” ad Putyinnak az elnök azzal, hogy „különbséget tesz a katonai behatolás és az invázió” közt, írja a Portfolio. Mindez pedig azt feltételezi, hogy egy limitált katonai akció kevésbé súlyos választ váltana ki az Egyesült Államoktól. Az ukrán vezetők arra gyanakodnak, hogy valamilyen háttéralku született az Egyesült Államok és Oroszország közt Ukrajna jövőjét illetően, azonban bővebb tájékoztatást erről nem adtak.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz, Volodimir Zelenszkij ukrán, és Joe Biden amerikai elnök. Fotó: AFP)

 

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.