Biden: Putyin keserves árat fog fizetni, ha bevonul Ukrajnába

Elnöksége egyéves évfordulóján keményen nekiment a republikánusoknak és az oroszoknak.

2022. január 20., 07:04

Szerző:

„Tudom, hogy sok a zaklatottság és a fáradtság ebben az az országban. De sikerült elérnünk, hogy a felnőtt amerikai lakosság 75 százaléka be legyen oltva” – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott szerdai sajtótájékoztatóján. 

Biden belpolitikai sikereiről szólva elmondta, óriási haladást mutatott be az USA egyetlen év alatt: „hivatalba lépésem óta rekordszámú új munkahelyet teremtettünk, és rekordnagyságú gazdasági növekedést értünk el.” Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a drasztikus áremelkedések, az infláció elleni küzdelem jelentős problémákat okoz, amely ellen "hosszútávú erőfeszítésekre" lesz szükség. A 79 éves elnök a beszédben közölte azt is: ha 2024-ben valóban ismét indul az elnökjelöltségért, akkor ismét Harris lesz az alelnökjelöltje. A regnáló elnök szerint a republikánus ellenzék tudatosan, politikai okokból próbálják akadályozni a törvényjavaslataik megszavazását. Bejelentette, hogy

az Egyesült Államok többé nem tér vissza a koronavírus-járvány miatti lezárásokhoz mondván, az új típusú koronavírus omikron variánsa „nem ok a pánikra.”

Ukrán válság

Az amerikai elnök ezt követően külpolitikai kérdésekről is beszélt a sajtótájékoztatón. Úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai lépésre fogja elszánni magát, és be fog vonulni Ukrajnába. Ugyanakkor figyelmeztette Putyint, hogy egy esetleges Ukrajna elleni támadás után komoly szankciók lépnének életbe Oroszországgal szemben. Elmondása szerint orosz kollégája nem tervez széleskörű háborút, inkább csak a nyugati vezetőket akarja tesztelni a helyzettel. Szerinte azonban e téren lehetnek problémák, ugyanis a Nyugat válasza nagyban függene Moszkva cselekedeteinek tényleges mértékétől és attól, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei mennyire egységesek a választ illetően.

„Oroszországot felelősségre fogják vonni, ha bevonul. Keserves árat fizet majd ezért”

– hangoztatta Biden, majd hozzátette, továbbra sem zárkózik el az orosz elnökkel való csúcstalálkozó megtartásától. Arra a Moszkva által megfogalmazott követelésre, hogy Ukrajna ne lehessen NATO-tag, Biden megjegyezte: kevéssé valószínű, hogy Kijev a közeljövőben az észak-atlanti szövetség tagja lesz, még akkor is, ha a NATO elvileg nem zárja be a kapuit előtte. Moszkva azon követelésére pedig, hogy a nyugati szövetségesek ne telepítsenek stratégiai fegyverzetet ukrán földre, Biden azt mondta: "találhatunk megoldást" a kölcsönösség alapján.  

(Kiemelt kép: Joe Biden Washingtonban 2021. szeptember 24-én. Fotó: Jim Watson / AFP)