Óriási befolyásra tehet szert az EP-ben Orbán Viktor?

Bár az európai jobboldal széttagolt, Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek összejöhet egy saját frakció, sőt, jelentős erővé is válhat.

2024. július 1., 13:42

Szerző:

Akár a harmadik legerősebb európai parlamenti képviselőcsoporttá válhat az új politikai formáció, amelynek létrehozását Herbert Kickl, Andrej Babis és Orbán Viktor közösen jelentették be vasárnap délelőtt Bécsben. A következő napokban többen is jelezhetik csatlakozási szándékukat a patrióta kiáltványhoz, várhatóan a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés (RN) is az aláírók között lesz – írja az Index.

Egy úgynevezett patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciójának (ANO) elnöke.

Ahhoz, hogy új európai parlamenti frakciót hozzanak létre (úgy tűnik, már a neve is megvan: Patrióták Európáért), két fontos feltételnek kell teljesülnie: egyrészt legalább 23 európai parlamenti képviselőre van szükségük, illetve legalább hét tagállam képviselőinek kell összefogniuk a képviselőcsoport megalakításához.

Az egyik feltétel már teljesült is: a Fidesznek és a KDNP-nek összesen 11 képviselője (utóbbi a Tisza Párt miatt kilépett az Európai Néppártból), az FPÖ-nek 6, az ANO-nak meg 7 van. Ez így összesen 24 európai parlamenti képviselő 3 tagállamból, tehát még 4 másik országból kellenek csatlakozók. Ez sem tűnik lehetetlennek, sőt egészen biztosan azért fogtak bele Orbán Viktorék az új formáció létrehozásába, mert számítanak is az új csatlakozókra.

Mivel az FPÖ az Identitás és Demokrácia-frakció egyik vezető ereje, elég valószínű, hogy mások is követhetik őket, már csak azért is, mert többségük eddig is erősen szimpatizált Orbán Viktor politikájával. Az ID legnagyobb delegációját a francia politikában előre törő Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés (RN) adja, amely 30 képviselővel szállhat be Orbán Viktorék mellé.

A lap szerint emellett a Matteo Salvini-vezette olasz Liga (8 EP-képviselő), a Geert Wilders holland Szabadságpártja (6 EP-képviselő), a belga európai parlamenti választáson győzelmet arató Flamand Érdek (3 EP-képviselő), a Dán Néppárt (1 EP-képviselő) és az Észt Konzervatív Néppárt (1 képviselő) érkezhet még.

 

Mint ismert: szó volt arról, hogy a Fidesz csatlakozhat az Európai Konzervatívok és Reformistákhoz (ECR), ez végül nem történt meg, hiába tárgyalt Orbán Viktor Giorgia Melonival. A magyar miniszterelnök többször is hangot adott annak az ambíciójának, hogy egy nagy jobboldali csoport jöjjön létre, de az európai színpadon való politikai rivalizálás – például Meloni és Le Pen között –, valamint az ukrajnai háborúhoz, pontosabban az Oroszországhoz való viszonyulás megosztja a szereplőket.

A lap szerint akár 100 körüli mandátuma lehet az új képviselőcsoportnak, és így az is megtörténhet, hogy a Meloni által dominált ECR (az esetleges kilépőket nem számolva jelenleg 83 mandátumra számíthat a frakció) hátrányba kerül, vagyis Orbán Viktoréké lehet az Európai Néppárt, illetve a Szocialisták és Demokraták után a harmadik legerősebb frakció az Európai Parlamentben.

Új kiáltvány született Orbán Viktor bécsi tanácskozása után

Ahogyan arról beszámoltunk, patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, aki az aláírt dokumentumot is rendelkezésre bocsátotta.

A Patrióta kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek. Az Európai Unió – ami egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően – az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával.

A kiáltvány megalkotói egy olyan Európában hisznek, ami erős, büszke és független nemzetekből áll; olyan nemzetekből, amelyek szabadon dönthetnek az egymással egyetértésben való együttélésről és együttműködésről; olyan Európában hisznek, amely a nemzetekben gyökerező intézmények révén működik együtt; olyan intézmények révén, amelyek Európa népei megbízásából tevékenykednek és feléjük felelősséggel tartoznak. Az európai patrióta erők a dokumentumban azt is megígérik, hogy a kontinens jövőjét visszaadják az európai embereknek.

Orbán Viktor új politikai frakciót akar létrehozni

A kiáltvány megszületését közös sajtótájékoztatón jelentették be, ahol Orbán Viktor új korszak kezdetét hirdette meg – írta a Telex. Az új korszak első, döntő jelentőségű pillanata pedig az új európai politikai frakció létrejötte. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a változás Európában megkezdődött, szerinte erre a június 9-i választás a bizonyíték.

„Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Ez napokon belül be fog következni, és utána határ a csillagos ég. Az majd egy másik sajtótájékoztató” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy vállalják azt a felelősséget, hogy „elindítják azt a frakciót, ami Európa legerősebb jobboldali tömörülése lesz”. 

Herbert Kickl üdvözölte Orbán Viktort, aki szerinte az egyetlen olyan miniszterelnök Európában, aki képes védekezni a migrációs hullám ellen. Andrej Babis volt cseh kormányfő szintén megerősítette, hogy céljuk új politikai frakció alapítása az Európai Parlamentben. Babis szerint három fő prioritás köti össze őket, a szuverenitás védelme, az illegális migráció elleni küzdelem, és a Green Deal víziója.

(Kiemelt kép: TOBIAS STEINMAURER / APA / AFP)