Lapszemlénk a világból – Politico: Orbán majd eldönti, akar-e más csoportosuláshoz csatlakozni, mielőtt a felfüggesztésből kizárás lesz

2020. február 5., 06:59

Szerző:

Egy nappal azután, hogy az Európai Néppárt meghosszabbította a Fidesz tagsági jogainak a felfüggesztését, Orbán Viktor egy római konferencián, amelyen jobboldali és szélsőjobboldali politikusok vettek részt, támadást intézett jobbközép irányzatú pártcsaládja ellen.

„Mi az ördögöt művelünk?” – idézi a Politico című amerikai portál európai kiadása a magyar vezető kifakadását. Orbán szerint az Európai Néppárt mindenáron az Európai Unió hatalmi struktúrájának a része akar maradni, és ennek érdekében engedményeket tesz a baloldalnak, ezzel azonban elveszíti identitását.

Orbán a Politico beszámolója szerint arról beszélt, hogy az Európai Néppártnak be kellene vonzania új mozgalmakat, mert most a hozzá hasonlóan gondolkodók nincsenek többségben. A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban megírja azt is, hogy a magyar vezető úgy fogalmazott, megpróbálkozik egyfajta „ellenforradalommal”, amihez ma még túlságosan kevesen vannak.

A néppárti felfüggesztés – olvasható a Politico cikkében – olyan spekulációkat váltott ki, hogy Orbán pártja átülhet az Európai Parlamentben a konzervatívok és reformisták frakciójába. Ennek a politikai csoportnak a vezetője, Ryszard Legutko, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt politikusa szintén részt vett a római tanácskozáson. Orbán azonban nem mondta azt, hogy tervezné a Néppártból való távozást. Éppen ellenkezőleg: az a kijelentése, hogy a Néppártnak új mozgalmakat kellene bevonzania, arra utal, hogy jelenlegi pártcsaládján belül igyekszik többséget szerezni.

A Politico szerint ilyen, a Néppárt által bevonzandó új mozgalomként például a spanyol szélsőjobboldali Vox pártra gondolt.

A dpa tudósítása egyébként kitér arra is, hogy Orbán külön megbeszélést folytatott többek közt Santiago Abascallal, a Vox vezetőjével.

Orbán Viktor Rómában Orbán Viktor Rómában
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko

A lengyel Legutko – írja a Politico – azt mondta, Orbán majd eldönti, akar-e más csoportosuláshoz csatlakozni, mielőtt a felfüggesztésből kizárás lesz.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az Európai Néppárthoz tartozó Hajrá, Itália mozgalom vezetője tegnap hosszas megbeszélést folytatott Orbán Viktorral, és a Politico szerint arról beszélt, elkötelezett amellett, hogy a Fideszt benntartsa a Néppártban. Az APA osztrák hírügynökség idézi Matteo Peregónak, a Berlusconi-párt egyik parlamenti képviselőjének a kijelentését, miszerint Berlusconi ráveheti Orbánt arra, hogy néhány ponton változtassa meg az álláspontját, és akkor tagja maradhat az Európai Néppárt családjának.

A Politico felhívja a figyelmet arra, hogy az említett római nemzetközi konferencián az eredeti tervek szerint felszólalt volna Matteo Salvini, az olasz szélsőjobboldali Liga vezére is, de olasz médiaértesülések szerint lemondta a részvételt, mert a szervezők nem engedték neki, hogy anyanyelvén, olaszul beszéljen. A Liga egyik tisztségviselője viszont azt mondta, főnöke azért nem ment el a tanácskozásra, mert azt a lengyel vezetésű konzervatív frakció uralta – miközben a Liga az Európai Parlamentben egy másik frakcióban, az Identitás és Demokrácia elnevezésű politikai csoportban található.

A dpa ezzel szemben arra vezeti vissza Salvini távolmaradását, hogy miután a múlt hónapban pártjának jelöltje elvesztette az Emilia-Romagna tartománybeli elnökválasztást, többen azt tanácsolták neki, hogy tanúsítson az eddiginél mérsékeltebb politikai magatartást.

Az AP amerikai hírügynökségnek az „Isten, becsület, ország” hívószavak jegyében megrendezett római tanácskozásról szóló jelentése, amely a New York Times honlapján is olvasható, kiemeli, hogy a résztvevők lelkesen üdvözölték a Brexitet, az EU-ból történt brit kilépést, óvtak a baloldali totalitárius rendszerektől, és nosztalgikusan emlékeztek meg II. János Pál pápaságáról. A szervező, Christopher DeMuth tapsvihart aratott, amikor ostorozta a Világgazdasági Fórumot, a politikai és üzleti elit évente tartott davosi összejövetelét. Az autoriter fenyegetés nem jobbról érkezik – mondta DeMuth -, hanem a baloldali globalista média, illetve politikai és egyetemi elit köreiből.

Az olasz Roberto de Mattei, Ferenc pápa közismert bírálója felemlegette, hogy Ferenc részvétét nyilvánította Fidel Castro elhunyta alkalmából, valamint hogy a Vatikán 2018-ban megállapodást kötött Kínával a püspökök kinevezése ügyében. Szerinte mindez azt bizonyítja, hogy a Szentszék az argentin pápa alatt támogatja a kommunizmust. „Ne féljünk kimondani, hogy a kommunizmus ma is él. Attól, hogy a Szovjetunió szétesett, a kommunista utópia vírusként fertőzi tovább a nyugati kultúrát, médiát, politikát és a katolikus egyházat is” – hangoztatta a szónok.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.