A brüsszeli rendőrök vetettek véget annak a konferenciának, ahol Orbán Viktor felszólalt volna

Két óráig sem tartott a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia, miután a brüsszeli rendőrök véget vettetek neki. 

2024. április 16., 13:10

Szerző:

A következő két napban felszólalt volna Orbán Viktor miniszterelnök és Nigel Farage brit politikus is. A brüsszeli rendőrség kedden leállította az európai szélsőjobboldali elit gyűlését – írja a Politico. A rendőrség két órával az esemény kezdete után jelent meg, és közölte, megszakítják a rendezvényt, a közrend védelmére hivatkozva. A helyszínen már lehúzták a redőnyt – írja a Hvg

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója arról posztolt, hogy bár a baloldal megpróbálta megakadályozni, a konferencia mégis elkezdődött, teltházzal. Nem sokkal később pedig megosztotta a brüsszeli MCC videóját, amiben a rendőri intézkedés közben jelentkezett be egy riporter.

A Claridge rendezvényhelyszín azután adott otthont a konferenciának, hogy két másik helyszín is visszalépett. A konzervatív rendezvényt eredetileg a Concert Noble-ben tartották volna, azonban a helyszín a hétvégén visszalépett a megállapodástól. A szervezők ezután egyeztek meg az ötcsillagos Sofitellel. A hotel azonban hétfő este elállt a szerződéstől. A rendezvényen felszólalt volna Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök, Suella Braverman volt brit belügyminiszter, Nigel Farage, a Brexit leghangosabb brit támogatója és Eric Zemmour szélsőjobboldali francia politikus is – írja a 444.

A rendezvényt a fideszes Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája szervezte. Az egyik szervező, Frank Füredi a Politiconak azt mondta, ez olyan, mintha „bádogdiktatúra” lenne.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a több európai szélsőjobboldali és szuverenista vezetőt tömörítő Nemzeti Konzervativizmus konferencián Rómában 2020. február 4-én. Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP)

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.