Védelmi Tanács után: Orbán Viktor kedden elutazik

Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! - olvasható Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, amelyet a Védelmi Tanács ülése után adott közre.

2024. április 15., 08:23

Szerző:

Orbán Viktor videóüzenetet is közzétett, amelyben elmondta: tegnap éjjel bekövetkezett az, amitől tartottunk, Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt.

"A támadást elítéljük. A támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is"

- mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: a mai napon összehívta a Védelmi Tanácsot, hogy számot vessenek a konfliktus Magyarországra gyakorolt nemzetbiztonsági és gazdasági következményeivel.

Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják – mondta Orbán Viktor.

"Kedden pedig Brüsszelbe utazom, ahol az európai vezetőkkel áttekintjük a kialakult háborús helyzetet. Mindent meg kell tennünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék magyar családok békéjét és biztonságát!"

- jelentette ki a miniszterelnök.

Mint ismert: Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, melyek tizenkét perc alatt érnek el célpontjaikhoz, s ezek nyomán légiriadó volt az ország azon településein, melyek felé tartottak, de földet érésük előtt a légvédelem ellenrakétái elfogták a lövedékeket.

Az Umm al Fahem nevű arab faluban sérülést okozott egy lezuhanó rakétatöredék, és a Negev-sivatag egyik beduin falvában is súlyosan megsebesült egy tízéves kisfiú egy ilyen alkatrész miatt, de más kárról vagy sérülésről nem számoltak be.

Az Egyesült Államok hadserege ugyanakkor Izrael határain kívül elfogott több tucat kamikaze drónt és robotrepülőgépet, s Jordánia katonai repülőgépei is részt vettek a drónok elcsípésében.

Egy meg nem nevezett vezető tisztviselő azt nyilatkozta a 12-es televíziónak, hogy Izrael jelentős választ ad majd az iráni támadásra.

Netanjahu: Győzni fogunk!

Benjámin Netanjahu is megszólalt az éjszakai, közvetlen iráni támadást követően.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az éjszakai támadások utáni első nyilvános nyilatkozatában kijelentette, hogy Izrael győzni fog – írja a BBC.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter vasárnap reggel közölte: befejezték a műveleti helyzetértékelést az izraeli védelmi intézmény magas rangú tisztviselőivel.

„Az Egyesült Államokkal és további partnerekkel együtt sikerült megvédenünk Izrael állam területét. Nagyon kevés kár keletkezett – ez az IDF lenyűgöző műveleteinek eredménye” – mondta.

Ugyanakkor hozzátette:

„A harc még nem ért véget – ébernek és figyelmesnek kell maradnunk. Minden forgatókönyvre fel kell készülnünk”

– mondta.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a migrációs csúcstalálkozó után Bécsben 2023. július 7-én.
GEORG HOCHMUTH / APA / AFP)

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.