Háború: reagált a magyar kormány, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

A magyar kormány is elítélte az Izrael elleni támadást. 

2024. április 14., 09:14

Szerző:

„Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított rakétatámadást. Ez az akció a közel-keleti konfliktus eszkalációjának veszélyét hozza magával, mely súlyos fenyegetést jelent a globális biztonságra.” – közölte a magyar kormány álláspontját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ahogyan arról beszámoltunk, Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, melyek tizenkét perc alatt érnek el célpontjaikhoz, s ezek nyomán légiriadó volt az ország azon településein, melyek felé tartottak, de földet érésük előtt a légvédelem ellenrakétái elfogták a lövedékeket.

Az Umm al Fahem nevű arab faluban sérülést okozott egy lezuhanó rakétatöredék, és a Negev-sivatag egyik beduin falvában is súlyosan megsebesült egy tízéves kisfiú egy ilyen alkatrész miatt, de más kárról vagy sérülésről nem számoltak be.

Az Egyesült Államok hadserege ugyanakkor Izrael határain kívül elfogott több tucat kamikaze drónt és robotrepülőgépet, s Jordánia katonai repülőgépei is részt vettek a drónok elcsípésében.

Netanjahu: Győzni fogunk!

Benjámin Netanjahu is megszólalt az éjszakai, közvetlen iráni támadást követően.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az éjszakai támadások utáni első nyilvános nyilatkozatában kijelentette, hogy Izrael győzni fog – írja a BBC.

A rakétákról szólva azt írta az X-en:

„Elfogtuk. Blokkoltuk. Együtt győzni fogunk”

– írta Netanjahu.

Izraeli védelmi miniszter: „Még nincs vége”

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter vasárnap reggel közölte: befejezték a műveleti helyzetértékelést az izraeli védelmi intézmény magas rangú tisztviselőivel.

„Az Egyesült Államokkal és további partnerekkel együtt sikerült megvédenünk Izrael állam területét. Nagyon kevés kár keletkezett – ez az IDF lenyűgöző műveleteinek eredménye” – mondta.

Ugyanakkor hozzátette:

„A harc még nem ért véget – ébernek és figyelmesnek kell maradnunk. Minden forgatókönyvre fel kell készülnünk”

– mondta.

Izrael kivédekezte az első hullámot

Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, melyek tizenkét perc alatt érnek el célpontjaikhoz, s ezek nyomán légiriadó volt az ország azon településein, melyek felé tartottak, de földet érésük előtt a légvédelem ellenrakétái elfogták a lövedékeket.

Az Umm al Fahem nevű arab faluban sérülést okozott egy lezuhanó rakétatöredék, és a Negev-sivatag egyik beduin falvában is súlyosan megsebesült egy tízéves kisfiú egy ilyen alkatrész miatt, de más kárról vagy sérülésről nem számoltak be.

Az Egyesült Államok hadserege ugyanakkor Izrael határain kívül elfogott több tucat kamikaze drónt és robotrepülőgépet, s Jordánia katonai repülőgépei is részt vettek a drónok elcsípésében.

Egy meg nem nevezett vezető tisztviselő azt nyilatkozta a 12-es televíziónak, hogy Izrael jelentős választ ad majd az iráni támadásra.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Jordánia is segít Izraelnek

A londoni védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatása szerint a kormány több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel egészítette ki a térségben tevékenykedő RAF-kontingenst.

Ezek a gépek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában zajló, Operation Shader nevű brit hadművelethez nyújtanak segítséget, emellett azonban kérés esetén, jelenlegi műveleti hatósugarukon belül részt vesznek légi támadóeszközök elfogásában is - fogalmazott vasárnapi közleményében a brit védelmi tárca.

A minisztérium hangsúlyozta: a megnövekedett iráni fenyegetés és a közel-keleti eszkaláció ugyancsak növekvő kockázata miatt a brit kormány térségi partnereivel együtt az eszkaláció megállításán és a további támadások megelőzésén dolgozik.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nem sokkal a védelmi tárca tájékoztatása előtt, a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában közölte, hogy "a lehető legerőteljesebb módon" elítéli az iráni rezsim Izrael elleni felelőtlen támadását.

A brit kormányfő állásfoglalásának előzményeként Irán szombat éjjel - a damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott légicsapásra válaszul - számos pilóta nélküli légi támadóeszközt és rakétát indított Izrael ellen.

Rishi Sunak szerint az ilyen csapásmérések a feszültségek fellángolásának és a térség destabilizálódásának kockázatával járnak.

"Irán újból megmutatta, hogy káoszt akar teremteni saját szomszédságában is" - áll a konzervatív párti brit kormányfő nyilatkozatában.

Rishi Sunak hangsúlyozta: Nagy-Britannia változatlanul kiáll Izrael és saját regionális partnerei - köztük Jordánia és Irak - biztonsága mellett.

A brit miniszterelnök szerint London a szövetségeseivel vállvetve sürgősséggel dolgozik a helyzet stabilizálása és a további eszkaláció megelőzése érdekében, mivel senki nem akar még több vérontást.  

(Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.