Pattanásig feszült háborús helyzet: izraeli milliárdos hajóját foglalta le az iráni haditengerészet a Hormuzi-szorosnál

Kommandósok foglalták el és terítették iráni vizekre a portugál zászló alatt hajózó konténerhajót, amely izraeli források szerint Ejal Ofer izraeli milliárdos cégéhez, a Zodiac Maritime hajózási társasághoz köthető.

2024. április 13., 16:36

Szerző:

Helikopterrel érkező kommandósok rohamozták meg egy izraeli milliárdos hajóját a Hormuzi-szoros közelében, az Egyesült Arab Emírségek partjainál. A támadás mögött Irán áll – számol be róla az RTL. 

Az AP hírügynökség úgy tudja, Fujairah kikötőváros partjainál történt az incidens. A The Times of Israel híreai szerint az iráni Iszlám Forradalmi Gárda foglalta el az izraeli kötődésű hajót a Hormuzi-szoros közelében. A lap videót is közölt, amelyen az látható, amint kommandósok helikopterről ugranak a portugál zászló alatt közlekedő MSC Aries nevű hajóra az Ománi-öbölben, az egyesült arab emírségekbeli Fudzsejra kikötője előtt. A kommandósok a hajó fedélzetén álló konténerhalomra ereszkedtek le. 

A konténerszállító hajót utoljára pénteken észlelték Dubajnál, a Hormuzi-szoros felé tartva. A hajó kikapcsolta a nyomkövető adatait, ami a térségen áthaladó, izraeli kötődésű hajók esetében megszokott. A videón látható akció azonban korántsem az. A kommandósok a hajó fedélzetén álló konténerhalomra ereszkedtek le. Hallatszik, amint a hajó legénységéből valaki azt kiáltja: „Ne gyere ki!”, majd további kommandósok ereszkednek a fedélzetre, köztük az egyik jól láthatóan a fedőtüzet biztosítja.

Egy magas rangú közel-keleti védelmi tisztviselő azt mondta, Irán áll a támadás mögött. Később az IRNA iráni állami hírügynökség is azt közölte, hogy a haditengerészet különleges erőinek helikopterén érkező gárdistái lefoglaltak egy „Izraelhez köthető” hajót. A portugál zászló alatt közlekedő vízi járművet iráni vizekre irányítják – közölték.

A Politico szerint a cég már megerősítette egy közleményben, hogy az iráni kommandósok felszálltak a 25 fős legénységgel közlekedő hajóra, azt eltérítették az útvonaláról és Irán felé kormányozzák.

Napokkal ezelőtt Irán arra figyelmeztetett, hogy lezárja a tengeri forgalmat a szorosban.

Bár az MSC Aries portugál zászló alatt hajózik, izraeli források szerint Ejal Ofer izraeli milliárdos cégéhez, a Zodiac Maritime hajózási társasághoz köthető.

Daniel Hagari, az izrali hadsereg szóvivője azt mondta, „Iránnak viselnie kell a követkeményeit, hogy úgy döntött, tovább eszkalálja a helyzetet”.

Pénteken Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztetett a nyilvánosságra került amerikai hírszerzési jelentésekkel egybecsengően, hogy Irán támadásra készül Izrael ellen.

Kiadták a figyelmeztetést Izraelben – bármikor kitörhet a háború

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége pénteken figyelmeztette alkalmazottait és családjaikat, hogy ne hagyják el Tel-Avivot és környékét, Jeruzsálem és Beér-Seva határát, miután Irán megtorlással fenyegetődzik a damaszkuszi konzulátusa ellen elkövetett légicsapás miatt.

Izrael a következő 24-48 órában közvetlen támadásra készül Iránból az ország déli vagy északi része ellen. Irán ezen a héten több alkalommal is nyilvánosan megtorlással fenyegetőzött az április 1-jén Szíria fővárosában, Damaszkuszban történt, és Izraelnek tulajdonított, Irán konzulátusa ellen végrehajtott légicsapásért, amelyben vezető iráni katonatisztek vesztették életüket, köztük az Iszlám Forradalmi Gárda elit Kudsz hadtestének magas rangú tagja.

 (Kiemelt képünk forrása: X)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.