„Orbán semmit sem blokkolt, csak tárgyalt” – jelentette ki a cseh volt kormányfő

A cseh volt kormányfő szerint Orbán Viktor tárgyalásának köszönhető, hogy rálátása lehet az uniós kormányfőknek, hogy hová kerülnek az Ukrajnának adott pénzek. 

2024. február 3., 13:23

Szerző:

Andrej Babiš, volt cseh kormányfő egyetért azzal, hogy az Európai Unió támogatja Ukrajnát, de ahogy Orbán Viktor ő is tudni szeretné, hová kerülnek az Ukrajnának küldött pénzek. „Egyetértek Orbán Viktorral, hogy tudnunk kellene, hová kerülnek az Ukrajnába küldött pénzek” – jelentette ki Andrej Babiš abban az interjúban, amely szombaton jelent meg a Právo című független baloldali napilapban.

„Orbán semmit sem blokkolt, csak tárgyalt”

A jelenleg legnépszerűbb csehországi politikai tömörülés, az ANO – Elégedetlen Polgárok Akciója nevű ellenzéki mozgalom elnöke, a riporter kérdésére, egyetért-e azzal, hogy a magyar kormányfő az európai uniós csúcson blokkolta az Ukrajnának szánt pénzeket, a cseh politikus azt mondta: „Ellenőriztem ezt, ő (Orbán Viktor) csak azt akarta tudni, hová kerülnek azok a pénzek. Ez legitim. Orbán semmit sem blokkolt, csak tárgyalt. Ez a politika. Szerencsére ezt keresztülvitte, és jó, hogy tudni fogjuk, hová kerülnek ezek a pénzek.” Andrej Babiš szerint az ANO egyetért Ukrajna támogatásával, de a mozgalmat is érdekli, hová kerülnek „ezek a hatalmas pénzek”. 

Az interjúban Andrej Babiš kifejezte reményét, hogy az őszi amerikai elnökválasztásból Donald Trump kerül ki győztesen, aki véget vethet az ukrajnai háborúnak. „Bízom abban, hogy (Donald) Trump elnök lesz, és a háború Ukrajnában véget ér” - fejtette ki a volt kormányfő. Arra a felvetésre, nem tart-e attól, hogy Donald Trump végül nem akarja megoldani az ukrajnai háború kérdését és feláldozza Európát, Andrej Babis leszögezte, „Nem. Ő (Donald Trump) a szövetségesünk. Bízom abban, hogy képes lesz a háború befejezésére. Ezt ígéri.” A volt cseh kormányfő a beszélgetésben általánosságban bírálta az európai politikusokat, hogy közülük senki sem beszél a békéről. „Úgy tűnik, mintha mindenki háborút akarna” – jegyezte meg Andrej Babis a Právoban szombaton megjelent interjúban.

Andrej Babiš tavaly a CPAC vendége volt 

Andrej Babiš volt cseh miniszter éles kritikát fogalmazott meg az Európai Unióval szemben Budapesten – erről írtunk korábban. Brüsszel egy mindentől elrugaszkodott elefántcsonttoronnyá vált, ahol a bürokraták megmondják, hogyan éljünk, mit együnk és hogyan gondolkodjunk – jelentette ki Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnök a budapesti Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC Hungary). „Brüsszelből támadják a nemzeti szuverenitást, a szólásszabadságot, a józan paraszti észt, az ideológiamentes oktatást, a konzervatív értékeket, hagyományainkat és életmódunkat” – mondta Babiš. „Ezért harcolnunk kell, meg kell mentenünk az Európai Uniót gyermekeink és a következő nemzedékek számára” – tette hozzá az egykori kormányfő.

Később felfüggesztette Andrej Babiš és pártjának tagságát az európai liberális pártcsalád, amiért részt vett az amerikai jobboldal Budapesten rendezett konferenciáján, a CPAC-en – közölte az RTL. Felfüggesztését a Momentum kezdeményezte, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a liberális értékekkel és az európai egység eszméjével nyíltan szembe helyezkedő politikus mozgalma tagja legyen a közösségüknek – írja az RTL

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: Facebook oldala)