Orbán – “demokratikus diktátor” az EU élén?

Nem kíméli a brit sajtó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki hivatalosan tegnap, január 6-án vette át az EU soros elnökségét Belgiumtól. Éles hangú levél a The Economist főszerkesztőjétől a Hír TV-nek. Hírünk a szigetországban.

2011. január 7., 13:28

Szerző:

A jobboldali populista Orbán Viktor az utolsó ember Európában, aki alkalmas az EU soros elnöki tisztségének betöltésére” – kezdi írását a The Guardian január 5-i cikke. Miután beszámol a Fidesz áprilisi elsöprő győzelméről, mellyel kétharmados többséget szerzett a parlamentben, felsorolja az Orbán-kormány azóta tett lépéseit; a független intézményekbe ültetett pártkatonákat, a Költségvetési Tanács felszámolását, az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálását, az MNB elnökének folyamatos támadását, és legutóbbi lépését, a médiatörvényt, mellyel az újságírás ellen fordult és a sajtószabadság felszámolását célozza. A The Guardian Orbán kormányzását a Kaczynski testvérekéhez hasonlítja, ám megemlíti, hogy Lengyelországgal ellentétben, Magyarország kis ország, amelynek gazdasága nagyban függ a német befektetésektől, amelyek nélkül „hamar összeomlik Orbán kártyavára”.

Demokratikus diktátor Európa élén” – olvasható a The Economistban. Az újság internetes kiadása szintén beszámol Orbán Viktor elmúlt féléves tevékenységéről, az összes vitatott intézkedéséről, főleg a médiatörvényről, és azt javasolja, hogy „Orbánt helyes útra kell téríteni”. Felveti azt a kérdést is, hogy ilyen „demokráciadeficit” mellett Magyarország egyáltalán ez Európai Unió tagja lehetne-e. És a válasz: valószínűleg nem. „Az EU-hoz csatlakozva rózsaillatúnak kell lenned – idéz a lap egy névtelen diplomatát –, de ha már tag vagy és elkezdesz bűzleni, senki sem fog fürödni küldeni.” Orbánt helyes útra kell téríteni, ehhez azonban ma már nem elég az a politikai bojkott, amellyel Ausztriát sújtották Jörg Haider idejében. Nyilvános és privát összejöveteleken, gyertyafényes fogadásokon kell a magyar kormányfő tudomására hozni, hogy változtatnia kell azon az úton, amelyen elindult. „Ráadásul a soros elnökség miatt Orbán Viktor most sebezhetőbb is. Előfordulhat, hogy az elnökség Orbán számára átokká, míg a magyar demokrácia számára áldássá válik.” – írja a The Economist.

A The Economist vitába keveredett a Hír TV-vel is egy Orbán Viktorról megjelent fotó miatt. A Hír TV a fotó manipulálásával vádolja a The Economist képszerkesztőjét, amelyet a brit lap főszerkesztője éles és kioktató hangú levélben utasít vissza. A brit lap közli az eredeti képet, ami 2010. szeptember 7-én a Professzorok Battyhányi körén készült, és mellette a lapban megjelent fotót, amelyen csupán a rutinszerű színkorrekciót és méret változtatást hajtották végre.


A fotót az AFP hírügynökség számára Isza Ferenc készítette. A lap mindkét fotót elküldte a Hír TV számára, és beszámol arról is, hogy a Hír TV újságírója elismerte, hogy nem is hasonlította össze őket. A The Economist képszerkesztőjével folytatott telefonbeszélgetésben sem tudott rámutatni a manipuláció nyomára, ennek ellenére leadták a „manipulálásról” szóló anyagot. A Hír TV hivatalos kommentárt sem kért a brit laptól. „Semmi sem olyan értékes a The Economist számára, mint a nehéz munkával elért, objektív és pártatlan újságírással kapcsolatos hírnevünk” – írja a főszerkesztő – tevékenységünk megkérdőjelezésével, amit, úgy tűnik, valamiféle politikai előnyszerzés ösztönöz, megrágalmaznak minket és félretájékoztatják a nézőiket.” A főszerkesztő levelét kitették a lap weboldalára is, hogy más „magyarországi médiumok objektívabb és alaposabb információt szerezhessenek az Önök beszámolójáról, mint amennyi objektivitást és alaposságot Önök mutattak a mi irányunkban.” – zárja sorait a The Economist főszerkesztője, John Micklethwait.