Öngyilkos merénylőkkel őrzik a határt

A tájékoztatás szerint az említett alakulat harcosai korábban részt vettek a megbuktatott afgán vezetés biztonsági erői és a nemzetközi koalíció katonái elleni terrorcselekményekben.

2021. október 3., 06:00

Szerző:

Az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok öngyilkos merényletekre kiképzett harcosokból szerveztek zászlóaljat a dél-ázsiai ország Tádzsikisztánnal, illetve Kínával közös határainak védelmére. Ezt Niszár Ahmad Ahmádi molla, az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány tálibok által kinevezett kormányzóhelyettese jelentette be szombaton a Hama Press helyi hírügynökségnek nyilatkozva.

„Az öngyilkos merénylőkből álló Laskar-i Manszúr (Manszúr milíciája) nevű különleges alakulatot átvezényeltük a határokhoz” – ismertette Ahmádi molla. A tájékoztatás szerint az említett alakulat harcosai korábban részt vettek a megbuktatott afgán vezetés biztonsági erői és a nemzetközi koalíció katonái elleni terrorcselekményekben. „A zászlóalj nélkül nem lehetett volna elérni az Egyesült Államok vereségét. Ezek a bátor harcosok különleges robbanóöveket hordanak, amelyek segítségével amerikai támaszpontokon robbantottak Afganisztánban” – hangoztatta a tálibok tartományi tisztségviselője.
 

A Hama Press beszámolt arról is, hogy az északi határokhoz vezénylik a Badri-313 nevű alakulatot is, amely a tálibok szinte minden kulcsfontosságú hadműveletében részt vett az idén, ami a kabuli vezetés megdöntéséhez vezetett augusztus közepén. A tálibok a 2000-es évek közepétől kezdtek el alkalmazni öngyilkos merénylőket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattól átvéve ezt a taktikát.

 

(Kiemelt kép illusztráció:Kabul, 2021. február 2. Az afgán biztonsági szolgálat tagjai a Kabulban elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén 2021. február 2-án. A támadásban sokan megsebesültek. MTI/AP/Rahmat Gul)

Tegnap 17:55

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.