Öngyilkos merénylő robbantott Szomáliában

Beledweyne-ben vasárnap tartanak választást.

2022. február 19., 15:52

Szerző:

Legalább tízen – köztük helyi politikai tisztségviselők – vesztették életüket egy öngyilkos merényletben Szomália középső részén szombaton – közölte a rendőrség.

A támadást az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet egyik tagja követte el a Szomália fővárosától, Mogadishutól 340 kilométerre északra fekvő Beledweyne egyik éttermében. A merényletben legalább tizenhatan megsebesültek – mondta el Mohamud Hassan helyi rendőrtiszt. Hozzátette: ez volt a legsúlyosabb támadás, amelyet valaha látott.

Az al-Shabaab szerint a merényletben életét vesztette Hiiran régió kormányzóhelyettese, a Beledweyne körzet szociális ügyeiért felelős tisztségviselőjének helyettese, illetve a körzet hírszerzési vezetőjének helyettese. A hatóságok közölték, hogy a városban vasárnap választást tartanak, ezért sok tisztségviselő gyűlt össze a településen, amelynek biztonságát az elmúlt hetekben megerősítették.

Az étterem, ahol a támadást elkövették, a városközpontban, a hivatalok környékén található. Szemtanúk beszámoltak róla, hogy a robbanás megrongálta az étterem teraszát, ahol sokan ebédeltek. Szomáliában, különösen a fővárosban, Mogadishuban több véres támadást hajtottak végre az elmúlt hetekben. A legtöbb esetben a vidéken még mindig jelentős hátországgal bíró al-Shabaab jelentkezett elkövetőként.

 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Az al-Shabaab megtámadta az egyik rendőrséget Mogadishuban 2022. február 16-án.)