Öngyilkos merénylő robbantott Szomáliában

Beledweyne-ben vasárnap tartanak választást.

2022. február 19., 15:52

Szerző:

Legalább tízen – köztük helyi politikai tisztségviselők – vesztették életüket egy öngyilkos merényletben Szomália középső részén szombaton – közölte a rendőrség.

A támadást az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet egyik tagja követte el a Szomália fővárosától, Mogadishutól 340 kilométerre északra fekvő Beledweyne egyik éttermében. A merényletben legalább tizenhatan megsebesültek – mondta el Mohamud Hassan helyi rendőrtiszt. Hozzátette: ez volt a legsúlyosabb támadás, amelyet valaha látott.

Az al-Shabaab szerint a merényletben életét vesztette Hiiran régió kormányzóhelyettese, a Beledweyne körzet szociális ügyeiért felelős tisztségviselőjének helyettese, illetve a körzet hírszerzési vezetőjének helyettese. A hatóságok közölték, hogy a városban vasárnap választást tartanak, ezért sok tisztségviselő gyűlt össze a településen, amelynek biztonságát az elmúlt hetekben megerősítették.

Az étterem, ahol a támadást elkövették, a városközpontban, a hivatalok környékén található. Szemtanúk beszámoltak róla, hogy a robbanás megrongálta az étterem teraszát, ahol sokan ebédeltek. Szomáliában, különösen a fővárosban, Mogadishuban több véres támadást hajtottak végre az elmúlt hetekben. A legtöbb esetben a vidéken még mindig jelentős hátországgal bíró al-Shabaab jelentkezett elkövetőként.

 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Az al-Shabaab megtámadta az egyik rendőrséget Mogadishuban 2022. február 16-án.)

Tegnap 21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Tegnap 20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

Tegnap 20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Tegnap 19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.