Olyan magasak a gáz- és villamosenergia árak, hogy bizonyos gyárak már termelni sem tudnak

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt.

2021. december 6., 18:38

Szerző:

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt – írta hétfőn az MTI a vállalat közleményét.

Harri Kiiskit, az Azomures vezérigazgatója kifejtette, hogy

a villamosenergia, de főleg a földgáz magas ára miatt kénytelenek ideiglenesen leállítani a termelést,

hiszen nem folytatható az üzem fenntartható működése a jelenlegi körülmények között. A vezérigazgató szerint Európa-szerte hasonló intézkedéseket hoztak más gyártók is és közölte, hogy a termelés újraindítása főként a földgáz árától függ.

A vezérigazgató azonban kiemelte, hogy a döntésnek nincs hatása az alkalmazottakra, akik továbbra is bejárnak dolgozni. Ebben az időszakban azokra a karbantartási munkálatokra összpontosítanak, amelyeket a hideg hónapok alatt is el tudnak végezni. Hozzátette: arra számítanak, hogy január és február kritikus hónapok következnek.

Emlékeztetettek, hogy az Azomures Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, ő használja el az éves román gázfogyasztás 10 százalékát és a romániai farmok mintegy felét látja el műtrágyával. Úgy vélik, hogy az Azomures a román élelmiszeripar biztonságának az egyik alappillére, ezért

arra kérték a bukaresti parlamentet és a kormányt, hogy idejében enyhítsék a gáz magas ára okozta nehézségeket, hogy az ország élelmiszerellátási biztonsága ne kerüljön veszélybe 2022-ben.

A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában levő üzem 1100 dolgozót foglalkoztat. 

(Kiemlet kép: A Novatek Offshore Superfacility Construction Center munkásai Belokamenka falujában 2021. november 29-én. Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP)

 

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.