Oltásszkeptikusok háziorvosukat megvesztegetve szereznek oltásigazolást Romániában

Ettől a statisztika is megbízhatatlan lesz.

2021. augusztus 29., 06:36

Szerző:

Koronavírus elleni beadatlan vakcinák alapján kiállított védettségi igazolások ügyében nyomoz a rendőrség – írja a Transindex.ro a Digi24 hírtelevizióra hivatkozva. A lap szerint az oltási kampány felelősei eddig 370 hamisításgyanús eset adatait küldték el a rendőrségnek. A fiktív oltások jelenségére Cristian Onacea, a temesvári Victor Babes járványkórház igazgatója hívta fel a figyelmet, miután sok, többségében egydózisú vakcinára kiadott oltási igazolással rendelkező páciensüknél a megszokottnál sokkal súlyosabb következményeket okozott a fertőzés.

Egy Arges megyei férfi elismerte, hogy családorvostól "sikerült beszereznie" az oltási bizonylatot anélkül, hogy a szert beadták volna neki. A hatóságok azt gyanítják, hogy az oltás mellékhatásaitól tartó emberek az utazási és egyéb előnyök miatt megvesztegetik orvosukat, hogy állítson ki nekik védettségi igazolást, de a vakcinát dobják el.

Mihai Iacob, a családorvosok szövetségének elnöke szerint elszigetelt esetekről lehet szó, amelyek méltatlanul vetnek árnyékot a szakmára és az oltási kampányra. Egy másik, a Digi24 által megszólaltatott családorvos viszont arra panaszkodott, hogy "hatalmas nyomásnak" vannak kitéve, és szinte minden rendelőben szembesülnek olyan pácienssel, aki csak az igazolást kéri, az oltást nem.

Alexandru Rafila mikrobiológus a Romania TV adásában azt állította, nem új jelenség a mosdókagylóba öntött, "golyóstollal" végzett oltás, már a koronavírus előtt is előfordult, de nem volt rendszerszintű probléma. Ez bűncselekmény, de közegészségügyi kockázat is, és aláássa az oltási kampány hitelét. A fiktív oltással rendelkezőknél bekövetkező súlyos megbetegedések és halálesetek is bekerülnek a statisztikába, lerontják a vakcina hatékonyságának adatait, és az ilyen esetekre "perverz módon" éppen az oltásellenesek fognak hivatkozni, hogy bizonyítsák, a vakcina nem is ér semmit - mondta.

Romániában az átoltottság alig haladja meg a 30 százalékot. A rendelkezésre álló vakcinák száma május végén haladta meg a keresletet, azt követően pedig az érdeklődés a korábbi negyedére esett vissza, naponta már kevesebb mint nyolcezerrel növekszik a beoltottak száma.

(KIemelt kép: Kajántó, 2021. május 22. Egy idős nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a péntek délutántól hétfő reggelig tartó non stop oltási maratonon az erdélyi Kajántón 2021. május 22-én.MTI/Kiss Gábor)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.