Íme a végleges eredmények Olaszországból

Meggyőző a szélsőjobboldali többség mind a képviselőházban, mind pedig a szenátusban.

2022. szeptember 26., 22:05

Szerző:

A legészakibb, alpesi tartományok nemzetiségi és olasz szenátusi eredményeinek beérkezésével összeállt a 2022-ben megalakuló olasz parlament várható, végleges összetétele. A főbb olasz sajtótermékek mind közölték azt a parlamenti patkókról és szavazatarányokról szóló összegző grafikát, amelyet a szavazatokat számláló Belügyminisztérium adatai alapján állítottak össze.

A végleges eredmény szerint a szenátusban a jobboldali, amelyet Giorgia Meloni Olaszország Testvérei pártja vezet 112 fős többséget szerzett, őket az eddig kormányzó, balközép Demokrata Párt vezette balközép blokk szenátorai csupán 39 fővel követik. Az Öt Csillag Mozgalom ezen a választáson 28 szenátori helyet szerzett, a centrista blokk pedig 7 fővel képviselteti magát a testületben. A szenátus tehát jelentős, 101 fős jobboldali többséggel működhet tovább.

A képviselőházban sem kiegyensúlyozottabbak az arányok, itt a jobboldali blokknak óriási 235 fős többsége van, a balközép mindössze 80 főt tudott küldeni, az Öt Csillag 51-et, a centrista blokk pedig 21-et. Így a jobboldal többsége 201 fő.

 

Az eredmények a szavazati százalékarányoknál jóval nagyobb hatalmat biztosítanak a megalakuló jobboldali kormánynak, ez azonban a Demokraták korábbi választási reformjának köszönhető, amelynek során olyan egyéni képviselői rendszert vezettek be, ahol a győztes mindent visz, a töredékszavazatokat pedig nem kompenzálják. Mindebből most Meloni, Salvini és Berlusconi pártjai profitáltak, még hozzá bőségesen.

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök a napokban tehát Melonit fogja felkérni kormány megalakítására, ami így jóval könnyebb feladat lesz, mint az utóbbi években bármikor.

19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.