Vége szakadhat a menekültek életét mentő civil misszióknak az új olasz kormány miatt

Giorgia Meloni új, szélsőjobboldali belügyminisztere veszélyesnek ítélte meg az életmentést, és tovább már nem nézné jó szemmel.

2022. október 25., 19:08

Szerző:

A területi biztonságra vonatkozó európai és olasz jogszabályok megsértésére hivatkozva veszélyesnek nyilvánította a Földközi-tengeren tevékeny, nem kormányzati (NGO-) szervezetek által működtetett hajókat Matteo Piantedosi, az új olasz szélsőjobboldali kormány belügyminisztere, aki egy keddi rendelettel nemet mondott az Ocean Viking és a Humanity1 nevű menekültmentő hajók kikötésére.

A nyilvános rendelkezést az olasz rendfenntartó erőknek és a kikötői kapitányságoknak címezték. Norvégia és Németország diplomáciai képviselete is megkapta, mivel a két hajó azon országok felségjelzését viseli.

Matteo Piantedosi szerint a jelenleg a Földközi-tengeren tartózkodó Ocean Viking és a Humanity1 tevékenysége „nincs összhangban az európai és az olasz jogszabályokkal, ami a biztonságot és a határok védelmét illeti, valamint az illegális bevándorlás elleni fellépést”.

A rendelkezés szerint az ENSZ tengerjogi egyezményének értelmében a belügyminiszter fenntartja magának a jogot, hogy megtiltsa a két hajó belépését az olaszországi felségvizekre, a nemzetbiztonság védelmére hivatkozva. A tengerjogi egyezmény szerint a hajók beléphetnek más állam vizeire, ha az nem veszélyezteti az adott ország biztonságát.

Matteo Piantedosi első rendelkezéséről van szó a tárca élén.

A prefektusból lett belügyminiszter 2018 és 2019 között az előző tárcavezető, Matteo Salvini kabinetfőnöke volt, egyik szerzője annak a migrációs-biztonsági törvénycsomagnak, amely megtiltotta a nem kormányzati szervezetek hajóinak kikötését. Ugyanilyen rendelkezést Matteo Salvini is kiadott 2019 márciusában.

A Giorgia Meloni vezette kormány beiktatása óta az Ocean Viking és a Humanity1 a két első civilhajó, mely Olaszország partjai felé tarthat. Az Ocean Viking az SOS Méditerranée francia szervezet hajója, a Humanity1-et a német SOS Humanity működteti. Mindkét hajó Líbia partjainál tartózkodik: az első eddig 73, a második 45 embert vett fel fedélzetére. Egyelőre nem indultak el Olaszország irányába, és nem kértek kikötési engedélyt. A földközi-tengeri migrációs áramlatot figyelő

Alarm Phone adatai szerint közel ezernégyszáz menekült szorul segítségre Líbia partjainál.

A kikötők esetleges megnyitása az infrastrukturális minisztérium hatáskörébe tartozik, amelyet az új kormányban Matteo Salvini vezet. A parti őrség parancsnokával, Nicola Carlone tengernaggyal tartott találkozóját követően Salvini a közösségi oldalára bejegyezte, hogy "visszaállítják a határok ellenőrzését".

Giorgia Meloni miniszterelnök keddi parlamenti beszédében hangoztatta: nem vitatja a háború és üldözés elől menekülők jogait, de ne az emberkereskedők válasszák ki, ki léphet be Olaszországba. „Olaszországba nem lehet törvénytelenül belépni, meg kell állítani az illegális indulásokat, megtörve a földközi-tengeri emberkereskedelmet” - jelentette ki.

Matteo Piantedosi szerint a kormányfő helyes irányt mutatott.

A belügyminiszter úgy vélte, gyakran a humanitárius segítség hangsúlyozása háttérbe szorítja a törvények tiszteletben tartását, miközben mindkettőre szükség van: „a migráció ellenőrzése megelőzi az indulásokat, megelőzi a tengerbe vesző emberek halálát, emberségre és szigorra is szükség van”.

Matteo Zuppi bíboros, az olasz püspöki kar elnöke (Cei) úgy reagált, hogy nemcsak biztonságra, emberségre is szükség van. Hozzátette: "a falak nem garantálják a biztonságot, csak komplikálják".

Az olasz parti őrség kedden négyszáz embernek sietett a segítségére, Lampedusa szigetén pedig ötszázan kötöttek ki, közöttük két csecsemő, aki az átkelésben veszítette életét. A sziget háromszázötven fős menekülttáborában ismét több mint ezren vannak.

Szerdán újul meg automatikusan a 2017-ben kötött olasz-líbiai megállapodás, melynek értelmében Róma finanszírozza az észak-afrikai országot a kivándorlók „visszatartásában”, ami a gyakorlatban a Líbián áthaladó menekültok bebörtönzését jelenti. Negyven olasz és külföldi civil szervezet tiltakozott a megállapodás megújítása ellen.

(Kiemelt kép: Mentőhajó Líbia partjainál. Fotó: Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)