Pucéran hajtották át a menekülteket a határon

Kilencvenkét teljesen pucér illegális bevándorlót fogtak el Görögország északkeleti felében, az Évrosz határfolyó mentén – közölték szombaton a görög hatóságok.

2022. október 16., 14:58

Szerző:

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási miniszter szombaton Twitter-oldalán egy felvételt is közzétett az esetről, amin a teljesen pucér férfiakat lehetett látni. A tárcavezető Törökországot hibáztatta a történtekért, az ilyen bánásmódot pedig a civilizáció szégyenének nevezte. Hozzátette, hogy az eset kivizsgálását várják Ankarától. 

A görög polgári védelmi minisztérium szerint a menekülteket Törökországból hajtották át a határon még pénteken. Úgy tudni, az incidens idején az EU határvédelmi szervezetének, a Frontexnek a munkatársai is a helyszínen voltak. A Frontex egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. 

A polgári védelmi tárca szerint a menedékkérőknél nem volt semmiféle csomag. A menekültek azt állították, hogy a török hatóságok járművein szállították őket a határfolyóhoz, ahol gumicsónakokba ültették őket, hogy átkeljenek Görögországba. 

A görög rendőrség szerint egyeseken sérülések nyomai voltak láthatók.

Hozzátette: az embereket ellátták és ruhát adtak rájuk. 

Az idén jelentősen megnőtt a határsértők száma, Athén ezért augusztusban úgy döntött, hogy Törökországgal közös északkeleti szárazföldi határát szinte teljesen lezárja. A már álló, mintegy 40 kilométer hosszú kerítést további 80 kilométerrel meghosszabbítják az Évrosz határfolyó mentén az illegális bevándorlás megfékezésére. 

Az athéni kormányzati elképzelések között szerepel emellett a hőkamerás megfigyelőrendszer fejlesztése, valamint további 250 határrendész bevetése a görög-török szárazföldi határszakaszon.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.